به گزارش دیده بان، هفتم آوریل (۱۸ فروردین) به مناسبت گرامیداشت سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت، بهعنوان روز جهانی بهداشت تعیین شده است؛ در عین حال، هر سال موضوع خاصی برای گرامیداشت این روز انتخاب میشود که حوزههای اولویتدار در بهداشت عمومی را منعکس میکند.
هدف تعیین این موضوعها، معطوف کردن توجه به چالشهای فوری بهداشتی و تشویق همکاری بینالمللی و مداخله در سطح سیاسی است.
در ۵۰ سال گذشته مسائل بهداشتی مهمی مانند سلامت روان، مراقبت از مادر و کودک و تغییرهای آبوهوایی بهعنوان موضوعهای مهم انتخاب شدهاند.
سازمان جهانی بهداشت WHO تاسیسشده در سال ۱۹۴۸، مسئول سازماندهی این مناسبت است و هر سال بر یک موضوع بهداشتی خاص تمرکز میکند تا آگاهیها را درباره یک نگرانی مهم بهداشتی در مقیاس جهانی افزایش دهد.
موضوع روز جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۵ «شروع سالم، آینده امیدوارکننده» است که نیاز حیاتی به اولویتبندی مداخلهها برای بهبود سلامت مادر و نوزاد را برجسته میکند.
روز جهانی بهداشت در سال جاری در حالی گرامی داشته میشود که اقدامهای تضعیفکننده آمریکا روی فعالیتهای سازمان جهانی بهداشت سایه انداخته و عوامل تهدیدآمیز برای این اصل مهم ازجمله جنگها و درگیریهای نظامی، تغییرهای آبوهوایی، کمبود بودجه، ... در حال افزایش هیتند.
براساس آمارهای هشداردهنده سازمان جهانی بهداشت؛
- سالانه بیش از ۳۰۰ هزار زن در سراسر جهان به دلایل قابل پیشگیری مرتبط با بارداری یا زایمان جان خود را از دست میدهند.
- بیش از ۲ میلیون نوزاد در ماه اول زندگی خود میمیرند و ۲ میلیون نوزاد دیگر مرده به دنیا میآیند که بسیاری از آنها با مداخله پزشکی به موقع میتوانستند زنده بمانند؛ این مرگومیرها معادل یک مرگ قابل پیشگیری در هر ۷ ثانیه است.
- ۷۰ درصد این مرگومیرها و نیمی از ۲ میلیون نوزادی که در سراسر جهان در ماه اول زندگی جان خود را از دست میدهند، در منطقه آفریقا رخ میدهند.
این اعداد نشاندهنده شکاف مهم در خدمات مراقبتهای بهداشتی مادران و نوزادان است؛ مسیر فعلی نشان میدهد که:
- از هر ۵ کشور، ۴ کشور در مسیر رسیدن به هدف کاهش مرگومیر مادران نیستند.
- از هر ۳ کشور یک کشور هدف کاهش مرگومیر نوزادان را از دست خواهد داد.
- این یک وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی را بهویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، جایی که دسترسی به مراقبتهای ضروری مادر و نوزاد محدود است، نشان میدهد.
این نکته نباید مورد غفلت واقع شود که سلامت مادران و نوزادان فقط یک موضوع پزشکی نیست، بلکه پایه و اساس رفاه اجتماعی است؛ هنگامی که زنان پیش، در حین و بعد از بارداری مراقبتهای لازم را دریافت میکنند، منجر به موارد زیر میشود:
- خانوادههای سالمتر
- کاهش مرگومیر نوزادان و مادران
- توسعه جامعه بهبود یافته است
- بهرهوری اقتصادی، زیرا مادران سالم بیشتر در نیروی کار شرکت میکنند.
روز جهانی بهداشت با تاکید بر سلامت زنان باردار، مادران و نوزادان در حالی در سال ۲۰۲۵ گرامی داشته میشود که رژیم صهیونیستی به گستردگی حقوق این افراد را نقض میکند و این روند از زمان آغاز جنگ علیه غزه در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) تشدید شده است.
مانعتراشی رژیم صهیونیستی در ورود کمکهای بشردوستانه به غزه تاکنون جان باختن دستکم ۱۸ نوزاد را بر اثر سرما رقم زده است.
غذای رایگان برای نوزادان مبتلا به سوءتغذیه در مرکز و جنوب غزه تمام شده است؛ در عین حال، برای ۴۰۰ نوزاد به مدت یک ماه فقط مقدار کافی شیر خشک آماده وجود دارد.
آژانس کودکان سازمان ملل (یونیسف) تخمین میزند که نزدیک به ۱۰ هزار نوزاد زیر شش ماه به تغذیه تکمیلی نیاز دارند و تامین نشدن این مواد غذایی به استفاده از جایگزینهای ناامن منجر میشود.
براساس گزارش یونیسف، در حال حاضر ۱۵۰ نوزاد در غزه از ۲۱ دستگاه تنفسی برای ادامه زندگی استفاده میکنند.
در عین حال، براساس آمارها، از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) تاکنون ۱۷ هزار و ۹۵۴ کودک به شهادت رسیدند که ۲۷۴ نفر از آنها نوزاد و ۸۷۶ نفر آنها زیر یک سال بودند.
نوزادان نارس نیز از جنایتهای رژیم صهیونیستی در امان نبودهاند؛ ارتش رژیم صهیونیستی در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۳ (۱۹ آبان ۱۴۰۲) به بیمارستان کودکان النصر در شهر غزه حمله و کادر پزشکی را مجبور به تخلیه این بیمارستان کرد.
نظامیان صهیونیست در جریان این حمله پنج نوزاد را به قتل رساندند که پیکر آنها پس از خروج نظامیان صهیونیست از بیمارستان در انکوباتورها (انکوباتور نوزاد یک محیط بسته است که در آن دما و رطوبت کنترل میشود و جهت نگهداری نوزادان استفاده میشود) بهصورت متلاشی و تجزیهشده، پیدا شد.
در عین حال، رژیم صهیونیستی حق برخورداری از بالاترین استانداردهای سلامت و دیگر حقوق زنان باردار، ازجمله حق مراقبت بهداشتی محترمانه در طول بارداری، زایمان، و پس از زایمان و همچنین حق مراقبت از نوزاد را نقض کرده است.
بلکیس ویل، مدیر بحران، درگیری و تسلیحات در دیدهبان حقوق بشر، گفت: زنان و دختران از زمان آغاز جنگ در غزه بدون مراقبتهای بهداشتی اولیه، بهداشت، آب و غذا ماندهاند؛ آنها و نوزادانشان در معرض خطر دائمی مرگ قابل پیشگیری هستند.
این گزارش براساس مصاحبه با ۱۷ نفر از ژوئن تا دسامبر ۲۰۲۴ (خرداد تا دی ۱۴۰۳) تهیه شده است؛ ازجمله این افراد ۸ زن باردار فلسطینی، کارکنان بخش پزشکی غزه، و پزشکان بینالمللی بودند که با سازمانهای بشردوستانه بینالمللی و تیمهای عملیاتی آژانسها در غزه کار میکردند.
منبع: خبرگزاری میزان