فرصتی که تحریرالشام به اسرائیل داد

کارشناس مسائل غرب آسیا چرایی حمله رژیم صهیونیستی به سوریه طی هفته‌های اخیر را تشریح کرد.

به گزارش دیده بان، بشار اسد ۱۸ آذر پس از ورود گروه تحریرالشام به دمشق و تصرف آن مجبور به ترک کشور شد. رژیم صهیونیستی که دشمن دیرینه سوریه به شمار می‌رود با مناسب‌دیدن فرصت تهاجم سراسری خود به نقاط مهم و راهبردی دشمن دیرینه خود را آغاز کرد. این رژیم از زمان خروج بشار اسد حدود ۵۰۰ حمله به این کشور انجام داده است که در جریان این حملات، مهم‌ترین تاسیسات نظامی سوریه شامل مراکز تحقیقاتی، انبارهای تسلیحات، کشتی‌های نظامی، فرودگاه‌ها و هواپیماها تخریب شده‌اند. البته تاسیسات راهبردی اقتصادی نیز در میان این اهداف هستند. در این راستا برای واکاوی علت حملات رژیم صهیونسیتی به سوریه با حسن لاسجردی کارشناس ارشد مسائل منطقه غرب آسیا گفت‌وگو کرده‌ایم.* علت اساسی ورود رژیم صهیونیستی به خاک سوریهحسن لاسجردی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس با اشاره به پیشروی رژیم صهیونیستی در داخل خاک سوریه و آینده این قبیل اقدامات صهیونیست‌ها گفت: علت اساسی ورود رژیم صهیونیستی به خاک سوریه این است که سوریه یکی از ارکان و عنصر مهم زنجیره مقاومت در منطقه بوده است.وی افزود: در عین حال سوریه از زمان حافظ اسد تاکنون یکی از کشورهای جبهه پایداری در مقابل اسرائیل برخلاف خط سازش بوده و این کشور همیشه به‌عنوان یکی از پایگاه‌های مهم مخالفت با سیاست‌های منطقه‌ای اسرائیل به شمار می‌رفته است.به گفته این کارشناس مسائل غرب آسیا، سوریه یکی از فعال‌ترین کشورهایی بود که در جنگ‌های چهارگانه اعراب و اسرائیل همیشه نقش‌آفرینی کرده است.

 

* سوء استفاده اسرائیل از فرصت خلاء حکومت مرکزی در سوریه

وی تاکید کرد: اگر در میان کشورهای عربی کسی می‌خواست با یک حکومت نظامی متکی بر اقدامات نظامی همراه با باورهای ناسیونالیستی و جهان عرب عمل کند همیشه سوریه به عنوان کشوری دارای ارتش مجهز علیه رژیم صهیونیستی نام برده می‌شود.لاسجردی ادامه داد: هنگامی که همه موارد کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، امروز تجاوزات اسرائیل علیه سوریه معنادار خواهد بود. یعنی اسرائیل از این فرصت خلاء حکومت مرکزی در سوریه بهره‌گیری می‌کنند و مراکز نظامی، اطلاعاتی، مهمات، تجهیزات و دیگر عناصری که می‌تواند به نوعی در مواجهه با اسرائیل مورد استفاده قرار بگیرد را هدف قرار بدهد.

 

* اسرائیل با مخالفان خود چه رفتاری می‌کند؟

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به خصوصیات صهیونیستی و نوع رفتار آن‌ها در منطقه تصریح کرد: به نظر می‌رسد که این فرصت‌طلبی‌ اسرائیل است و این نکته را مردم منطقه، مردم سوریه و کشورهای حوزه مقاومت تجربه کردند که اسرائیلی‌ها در مقابل کسانی که در برابر آن‌ها ایستادگی می‌کنند معمولاً از سیاست‌های سخت استفاده می‌کنند و اگر آن‌ها زمین بخورند تلاش می‌کنند تا این زمین خوردن آن‌ها را تشدید کنند و در تبلیغات نیز به گونه‌ای رفتار می‌کنند که کسی جرات مواجهه با اسرائیل را نداشته باشد.وی افزود: آنچه پیش از سایر نکات اهمیت دارد، این است که علاوه بر خود فضای داخلی سوریه گروهی که در این کشور به عنوان تحریر الشام، جبهه النصرة قبلی یا هر اسم دیگری فعالیت می‌کند در برابر اسرائیل موضع تسلیم گرفتند به این معنا که با صهیونیست‌ها کاری ندارند. لاسجردی ادامه داد: به نظر می‌رسد وقتی یک نفر مسئولیت جغرافیای یک کشور و ملت را بر عهده می‌گیرد نمی‌تواند در مقابل دشمنان آن جغرافیا بدون موضع باشد. لذا مجموعه این نکات سبب شده تا اسرائیلی‌ها جسارت کرده و در شرایط فعلی به زیربناهای سوریه حمله کنند.

 

* نگاه بلند مدت رژیم صهیونیستی به غرب آسیا

کارشناس مسائل منطقه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا پیشروی صهیونیست‌ها در خاک سوریه در راستای پروژه نیل تا فرات بوده است، تاکید کرد: هم می‌توان این گونه به مسئله نگاه کرد و هم به‌گونه دیگر. یعنی به جهت اینکه هنوز تکلیف حاکمیت در سوریه توسط حاکمان فعلی یعنی سران تحریرالشام مشخص نیست این وضعیت به مانند یک هندوانه سر بسته می‌ماند که هنوز از طرف سران حکومت در دمشق اعلام موضع نشده است و تکلیف آن‌ها با موضوع حاکمیت مشخص نیست.وی افزود: در نگاه دوم می‌شود نگاه بلند مدت رژیم صهیونیستی به منطقه را مطرح کرد که آن رژیم در تلاش است هر کشور ضد تفکر، اندیشه‌ها و رفتار سیاسی صهیونیست‌ها را تضعیف کرده یا مورد حمله قرار دهد تا نتوانند از ظرفیت خود علیه اسرائیل استفاده کنند که نگاه دیگری است.لاسجردی ادامه داد: نگاه دوم که شاید بی‌راهه نباشد این است که بسیاری از کشورهای منطقه اکنون دچار یک تضاد و رقابت ایدئولوژیک هستند. یعنی بیش از آن که ما (کشورهای اسلامی منطقه) با اسرائیل مواجهه داشته باشیم دچار یک مواجهه در درون خود هستیم و بسیاری از صاحب‌نظران بر این باور هستند که تصرف‌کنندگان دمشق در گذشته ادعاهای کلان منطقه‌ای مانند خلافت عراق و شام را داشتند و در حال حاضر نیز با همین تفکر به دنبال این هستند یک نوع رقابت مذهبی و ایدئولوژیک را بین کشورهای اسلامی برپا کنند و به نوعی رقبا را از میدان به در کنند.

 

* تحریر الشام زمین بازی را در اختیار اسرائیل قرار داده‌ است

تحلیلگر مسائل منطقه در ادامه با اشاره به اقدامات تحریرالشام در سوریه تصریح کرد:‌ باید بررسی کنیم که تحریر الشام در نوع حاکمیت خود و مجموع رفتارها اعلامی و اعمالی خود چه نگاهی دارد و کدام هدف را مورد توجه جدی قرار خواهد داد تا بدانیم اقدامات رژیم صهیونیستی در این راستا قرار دارد یا خیر. اما آنچه تاکنون دیده شده با فضای همراهی با رژیم صهیونیستی چندان بی‌راه نیست. وی افزود: هنگامی که تصرف‌کنندگان دمشق با اسرائیل کاری ندارند و از جنایت و تجاوز رسمی صهیونیست‌ها به خاک سوریه چشم‌پوشی می‌کنند و اولویت خود را برای برپایی حکومت قرار دادند و در پاسخ به سوال افراد مختلف درباره اینکه قرار است با اسرائیل چگونه رفتار کنید اعلام می‌کنند که فعلاً با آن‌ها کاری نداریم، نشان‌دهنده همراهی و عدم اعلام سیاست‌ رسمی در قبال رژیم صهیونیستی است.کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به مجموعه حوادث و اتفاقاتی که گروه تحریر الشام در دمشق برپا کرده‌اند که شامل انتصاب مسئولان مختلف، دیدارها و رایزنی‌ها و همچنین؛ اعلام موضع به نظر می‌رسد آن‌ها زمین بازی را در اختیار اسرائیل قرار دادند تا صهیونیست‌ها شعار خود را مبنی بر نیل تا فرات عملیاتی کنند یا اگر چنین اعتقادی ندارند نوع مواجهه آن‌ها با مسائل منطقه و اسرائیل نشان دهنده این است که آن‌ها نمی‌خواهند با شعار نیل تا فرات مواجهه داشته باشند.

 

منبع: خبرگزاری فارس




انتهای متن/

سه شنبه, 11 دی 1403 ساعت 12:34

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید