به گزارش دیده بان «معن الجرباء»، معارض سعودی و دبیرکل جنبش معارض «الکرامه» و مدیر سایت «الواقع السعودی» است.
الجربا به بهانه دومین سالگرد ترور «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در شهر استانبول با ارائه تصویری از وضعیت حقوق بشر در این کشور : از همان روز نخست ارتکاب جنایت علیه خاشقجی، جنبش «الکرامه» بهرغم اختلاف نظر در برخی موارد با این روزنامهنگار، این جنایت را محکوم کرد و ما به شدت از شکنجه و قتل وحشیانه او ناراحت شده و معتقد هستیم که آل سعود هیچ توجیهی برای استفاده از تروریسم علیه اصحاب عقیده و اندیشه ندارد.
الجربا درباره نحوه برخورد رژیم عربستان با این پرونده و آگاهی مردم این کشور از جریان پرونده گفت: همانطور که همه میدانند ، رژیم سعودی در ابتدا جنایت را انکار و حتی از هرگونه قبول مسئولیتی خودداری کرد اما پس از فشارهای بینالمللی و ارائه شواهد قاطعی که ورود خاشقجی به سفارت و عدم خروج از آن را اثبات کرد و نیز تاکید دولت ترکیه مبنی بر در اختیار داشتن فایلهای صوتی از خاشقجی هنگام قتلش در سفارت استانبول ناگزیر به اعتراف شد که چنین جنایتی رخ داده اما بازهم از پذیرفتن هر گونه مسئولیتی در این زمینه خودداری کرد و این جنایت را حادثهای کاملا فردی برشمرد.
این معارض سعودی در ادامه گفت: تا به امروز رژیم سعودی درباره آنچه که در داخل سفارت رخ داده هیچ صحبتی نکرده و جزئیات آن را ارائه نداده است. همچنان دخالت در این پرونده را رد کرده و مردم عربستان نیز داخل کشور در ناآگاهی کامل هستند.
فعالان سعودی نگران دچار شدن به سرنوشت خاشقجی هستند
وی در ادامه افزود: در مورد افکار عمومی عربستان از من سوال می کنید؟! حادثهای که برای خاشقجی رقم خورد، به این دلیل بود که او صاحب فکر و عقیده بود و رژیم سعودی او را به عنوان درس عبرت برای همه کسانی قرار داد که عقاید مخالف نظام و سلطنت دارند، بنابراین افکار عمومی در عربستان چگونه میتواند باشد؟ واقعیت این است که این مردم زیر چتر تروریستی رژیم سعودی زندگی میکنند، اگرچه برخی از فعالان پرونده را دنبال می کنند اما آنها از جان خود و دچار شدن به سرنوشت خاشقجی بیمناک هستند.
دستور اجرای جنایت قتل خاشقجی توسط شخص بنسلمان صادر شد
وی درباره گزارش «اگنس کالامارد»، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدامهای خودسرانه و رئیس تحقیقات مستقل در این پرونده و دخالت «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی گفت: حقیقت این است که همه کسانی که موضوع را دنبال میکنند، از همان لحظه اول میدانند کسی که دستور اجرای این جنایت را صادر کرده شخص بن سلمان بوده است و من نسبت به این موضوع به دلیل اتفاقی که ۱۰ روز پیش از ترور خاشقجی برایم افتاد و آن را رسانهای هم کرده بودم، یقین کامل دارم.
سناریویی مشابه خاشقجی برای من هم چیده شده بود
الجربا افزود: رژیم سعودی تصمیم به تصفیه مخالفان خود و عقاید این رژیم گرفته بود و من از سوی سفارت عربستان در لبنان دعوت شدم تا درباره وضعیت خود صحبت کنم، اما به دلیل سابقه آل سعود در قلع و قمع مخالفان و ربودن آنها در سفارت حاضر نشدم و جلسهای را در مکانی بیطرف با کارمندان سفارت پذیرفتم.
وی گفت: این جلسه در یک آپارتمان خصوصی متعلق به سفارت در مرکز بیروت بود و در آن زمان من با خود محافظ شخصی بردم و این موضوع به وضوح کارمندان سفارت و کسانی را که با آنها بودند، آزار میداد.
این معارض سعودی افزود: رفتار من در آن روز احتیاطآمیز بود، اما شبی که خبر قتل خاشقجی منتشر شد، اطمینان حاصل کردم که تصمیمی اجتنابناپذیر برای تصفیه مخالفان وجود دارد، اما پرونده خاشقجی و اقدام مقامهای ترکیه و افشای موضوع، آنها را منتظر نگه داشت و اگر من در سفارت بیروت حاضر می شدم، شاید از آن زنده بیرون نمیآمدم.
وی تاکید کرد: از زمانی که بن سلمان به قدرت رسیده، مدام اخباری را درباره ترورها در زندانها، دستگیریها، شکنجهها و مصادره اموال میشنویم که نه تنها مخالفان بلکه روحانیون، مبلغان، روزنامهنگاران، نویسندگان و روشنفکران حتی شاهزادگان سعودی نیز از اقدامهای وحشیانه محمد بنسلمان در امان نبودهاند. العربا افزود: من فکر میکنم اگنس کالامار کاملاً میداند که بنسلمان مسئول است، اما متأسفانه همیشه اسامی در چنین گزارشهایی مبهم است.
جنایت قتل خاشقجی، فرصتی طلایی برای آمریکا بود
وی درباره واکنش آمریکا و سازمان ملل به ترور خاشقجی و اقدامهای انجام شده در این زمینه گفت: درباره آمریکا باید بگویم که چنین جنایتی برای این کشور یک فرصت طلایی بود تا از طریق آن رژیم سعودی را هر زمان که بخواهد برای باجخواهی و کسب پول و موقعیتهای سیاسی بیشتری، تحت فشار قرار داده و تهدید کند.
این معارض سعودی افزود: از نظر من آمریکا و به ویژه دولت «دونالد ترامپ»، در حقیقت به زندگی خاشقجی یا هر مخالف دیگری اهمیت نمیدهد، این فقط فرصتی است که پرونده را باز نگه دارد تا در صورت لزوم برای تهدید، هشدار یا باجخواهی از آن استفاده کند.
سازمان ملل در پرونده مخالفان و صاحبان عقیده، اقدامی عملی انجام نداده است
وی گفت: در مورد سازمان ملل نیز باید بگویم که متأسفانه، ما شاهد تحرکات واقعی از سوی این سازمان به نفع مخالفان و صاحبان عقیده به ویژه مخالفان آل سعود نبودهایم و بیشترین آسیب را کسانی دیدهاند که هیچ گریزی از زندانهای شکنجه آنان ندارند.
العربا درباره سرنوشت پرونده ترور خاشقجی گفت: همانطور که اشاره کردم، این پرونده، پرونده باجخواهی، تهدید و ارعاب است و آینده، سرنوشت آن را تعیین خواهد کرد. اگر منافع بینالمللی آمریکا در گرو از بین بردن رژیم محمد بن سلمان باشد، شاهد دگرگون شدن ناگهانی حقایق و جزئیات خواهیم بود.
رژیم سعودی در حال غرق شدن است
وی در پاسخ به پرسشی درباره صدور حکم اعدام علیه سه تن از مخالفان سعودی «عادل السعید»، «طه الحاجی» و «دعاء دهینی» گفت: این پرونده هم میتواند تکرار همان سرنوشت خاشقجی باشد، چرا که رژیم سعودی در حال غرق شدن است و نمیتوان رفتارهای آن را پیشبینی کرد.
آزادی همچنان عنصری مجهول و ناشناخته در رژیم بن سلمان است
الجربا در پایان درباره حقوق بشر در عربستان سعودی و اقدامهای پوپولیستی بنسلمان با ادعای اصلاحات اجتماعی گفت: در حالی که بن سلمان با برگزاری رقصها و جشنوارهها، دعوت از خوانندگان از سراسر جهان عرب و غرب، رقص در خیابانها و دیگر اماکن با شعار آزادی تلاش میکند این کشور را متمدن و با فرهنگ جلوه دهد، اما آزادی همچنان عنصری مجهول و ناشناخته در رژیم بن سلمان است و او هیچ درکی از مفهوم این واژه ندارد.
وی تاکید کرد که آزادی، عریان شدن و رقص و طرب نیست، آزادی عنصری است که آزادی عقیده را برای شهروندان تضمین کرده و برای روزنامهنگاران، نویسندگان، روشنفکران و سیاستمداران مجال ارائه دیدگاههایشان را بدون احساس خطر و تهدید جان خود فراهم کند.
این معارض سعودی گفت: بنسلمان تلاش میکند با اجازه دادن برای رقص و پایکوبی و کشف حجاب به دنیا نشان دهد که حقوق بشر را حفظ می کند، اما باید گفت که تضمین حفظ حقوق بشر به مفهوم تضمین حفظ عزت، امنیت و سلامت انسان حتی در برابر حاکمان است.
وی در پایان افزود: زندانهای شکنجه در عربستان گواه عدم آزادی حقوق و کرامت برای شهروند سعودی است.
منبع:ایلنا