آمریکا؛ منزوی تر از همیشه

توافق ایران و چین ضربه محکمی به جایگاه آمریکا و گامی دیگر برای عقب‌گرد واشنگتن از نظام بین‌المللی است

به گزارش موسسه راهبردی دیده بان به نقل از خبرگزاری خبرفوری نشریه آمریکایی فوربس در گزارشی تحلیلی به توافق ۲۵ ساله ایران و چین اشاره کرد و نوشت: ایران و چین اخیرا یک قرارداد ۲۵ ساله برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی را امضا کرده اند. واضح است که این توافق با اینکه جزئیات آن هنوز فاش نشده است، یک گام بلند ایران به سمت شرق است.

در این گزارش آمده است: توافق ایران و چین، بیش از پیش موقعیت آمریکا را در غرب آسیا تضعیف خواهد کرد. این توافق برای ایالات متحده که پیش از این از توافق هسته‌ای با ایران (برجام) خارج شده و سازمان بهداشت جهانی را ترک کرده است، یک گام دیگر برای عقب‌گرد از نظام بین‌المللی محسوب می‌شود. این نشریه آمریکایی با اعلام اینکه برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم است که نقش رهبری آمریکا در سطح جهانی در حال کوچکتر شدن است تاکید کرد رویه‌های بین المللی در سال‌های گذشته به گونه‌ای تغییر کرده است که به ضرر آمریکا و به سود چین بوده است. آمریکا در سال‌های گذشته با اعمال تعرفه و جنگ تجاری با چین و حتی متحدانش، سیاست خارجی خود را تغییر داده است؛ پس از آن هم از توافق آب‌وهوایی پاریس خارج شد، از توافق ترانس-پاسفیک عقب‌نشینی کرد و از توافق هسته‌ای ایران هم بیرون آمد؛ ایالات متحده بین خود و ناتو فاصله انداخت و پیمان تجاری با مکزیک و کانادا (نفتا) را ملغی کرد. به دنبال اقدامات آمریکا و تنش‌های تجاری با دیگر کشورها، شرکت‌های آمریکایی جستجو برای دستیابی به تامین‌کنندگان و مشتری‌های جدید را آغاز کردند. همزمان کشور‌های دیگر جهان به دنبال توافق‌های تجاری جدید مانند توافق تجاری ژاپن با اروپا بودند.

نشریه آمریکایی فوربس تاکید کرد این در حالی است که در مقابل چین به دستور کار جهانی خود سرعت داد. با عقب‌نشینی آمریکا از سطح جهانی، موضع چین در نظام بین‌المللی مسلط‌تر شد. توافق ۲۵ ساله چین با ایران باعث تقویت جایگاه این کشور در غرب آسیا خواهد شد.

فوربس نوشت: شرکت‌های چینی بزرگترین سرمایه‌گذاران در قاره آفریقا هستند و بیش از ۱۴۰ میلیارد دلار نیز در آمریکای لاتین سرمایه‌گذاری کرده‌اند. چین همچنین در کل آسیا و اروپا سرمایه‌گذاری کرده است و به دنبال احیای جاده ابریشم با نام جدید «یک کمربند، یک جاده» است. این کشور همچنین در زمینه زیرساخت‌های مهم مثل برق، جاده‌ها، پل‌ها، منابع طبیعی و بنادر سرمایه‌گذاری ‌های هنگفتی کرده است. به نظر می‌رسد آمریکا به حاشیه رانده شده و به این دلیل از منافع اقتصادی نیز بی‌بهره خواهد ماند. این نشریه آمریکایی با شاره به همه‌گیری ویروس کرونا در ایالات متحده و جهان تاکید کرد که این بحران هم در کنار اقدامات اقدامات اخیر آمریکا به شدت در اقتصاد این کشور تاثیر منفی داشته است. آمریکا مانند بسیاری از کشور‌ها محدودیت‌هایی در سفر‌های بین‌المللی وضع کرده است. این امر باعث مشکلات شرکت‌های آمریکایی در تامین کالا و مواد اولیه از فرامرز‌ها شده و همچنین مشکلاتی در زمینه پیدا کردن مشتری برای کالا‌های آمریکایی پدید آورده است.

نشریه فوربس نوشت: اما برخلاف سایر کشورها، آمریکا با سازمان‌های چندجانبه جهانی برای مقابله با ویروس کرونا همکاری نمی‌کند. در عوض از سازمان جهانی بهداشت خارج شد و در نشست بین‌المللی درباره واکسن کرونا نیز شرکت نکرد. کشور‌های اروپایی قصد دارند برای جبران ضرر‌های ناشی از ویروس کرونا یک تریلیون یورو کمک مالی برای اقتصاد در نظر بگیرند و کشوری مثل چین نیز تا کنون ۲ میلیارد دلار به کشور‌های دیگر برای مبارزه با ویروس کرونا کمک کرده است. استفان والت، تحلیلگر برجسته آمریکایی و استاد روابط بین‌الملل دانشگاه هاروارد کندی معتقد است رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا با اقدامات ضدایرانی خود بستر همکاری راهبردی ۲۵ ساله تهران و پکن را مهیا کردند.




انتهای متن/

دوشنبه, 30 تیر 1399 ساعت 13:05

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید