به گزارش دیده بان، «رابرت مالی»، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در گفتوگویی با شبکه ام. اس. ان. بی. سی در پاسخ به این که آیا این آمریکا نیست که باید اول به پایبندی به توافق هستهای بازگردد چون در ابتدا این آمریکا بوده است که از آن خارج شده، به شکست سیاست فشار حداکثری اذعان کرد و گفت: ببینید ما در وضعیتی از سوی دولت قبلی قرار گرفته بودیم که رئیسجمهور بایدن تصمیم گرفت باید به آن پایان دهیم، یعنی کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه ایران که به طرز بدی شکست خورد و به منافع آمریکا هم آسیب زد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بدون اشاره به اینکه کدام طرف باعث بروز مشکلات کنونی شده است، برای لغو تحریم های ایران و بازگشت واشنگتن به برجام شرط گذاشت و گفت: ما به وضوح گفتیم که اگر آنها (ایرانیان) آماده اقدام در خصوص تعهدات خود باشند، ما هم آماده بازگشت به توافقیم. به بیان دیگر، اگر آنان آماده از سرگیری عمل به تعهدات هسته ای خود در توافق باشند، ما آماده برداشتن تحریمها هستیم
رابرت مالی مدعی شد که آمریکا از ماه مارس پیشنهاد لغو تمام تحریمهای اعمال شده در دوران ترامپ را که تخطی از توافق هستهای بوده اند، در ازای بازگشت ایران به تعهدات هسته ای اش مطرح کرده است.
این نخستین اعتراف مقامات آمریکا به شکست سیاست فشار حداکثری نیست، از همان زمان اعمال این سیاست کارشناسان و سیاستمداران بر ناکامی آن تاکید کرده بودند.
چندی پیش نیز رهبران ایالتی حزب دموکرات در نامهای به بایدن با تأکید بر لزوم برداشته شدن تحریمها این اقدام را در راستای احیای اعتبار آمریکا دانستند و نوشتند: برداشتن تحریمهای با سوء نیت ترامپ که مستقیماً علیه ایران وضع کرد تا تقریباً بازگشت به برجام را غیرممکن کند، نباید به عنوان امتیازی به ایران تلقی شود بلکه باید به عنوان تلاشی برای احیای اعتبار آمریکا و تقویت امنیت آمریکا در نظر گرفته شود. ما از شما میخواهیم که در مقابل فشارهای حامیان رویکرد شکستخورده ترامپ در قبال ایران تسلیم نشوید.
در حالی که ترامپ با قمار بر اجرای سیاست فشار حداکثری وعده فروپاشی سه ماهه ایران را به رهبران کشورها میداد، ایران بیش از سه سال با اتخاذ سیاست مقاومت حداکثری ایستادگی کرد و در نهایت این طراحان و مجریان سیاست فشار حداکثری بودند که با ناکامی کاخ سفید را ترک کردند.
طی ماههای اخیر و بعد از حضور بایدن در کاخ سفید وضعیت متناقضی رخ داده است. از یکسو شاهد اظهاراتی مبنی بر عدم موفقیت سیاست فشار حداکثری از سوی بایدن و همکاران وی هستیم، از سوی دیگر سیاست فشار حداکثری و بهره برداری و استفاده ابزاری از این سیاست همچنان ادامه دارد.از جهاتی اتخاذ این رویکرد متناقض از سوی بایدن با عنایت به مباحث سیاست داخلی آمریکا قابل درک است.به نظر میرسد دولت بایدن نگران پاسخگویی به جمهوری خواهان تندرو و لابی های صهیونیستی است.