به گزارش دیده بان، ارتش سودان اعلام کرد که «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی تماسهایی از مقامات کشورها به منظور خروج امن اتباعشان از سودان دریافت کرده است.
آمریکا،انگلیس، فرانسه و چین اعلام کردهاند که اقدام به تخلیه اتباع خود خواهند کرد.
تداوم درگیری
با وجود اینکه همزمان با عید سعید فطر و با میانجیگری مصر، امارات و عربستان سعودی، در سودان آتش بس اعلام شده بود، اما گزارشهای متعددی از ادامه درگیریهای نظامی در خارطوم پایتخت سودان میان نظامیان ارتش و نیروهای شبه نظامی واکنش سریع وجود دارد.
درگیریهای سنگین مسلحانه نیروهای واکنش سریع به فرماندهی ژنرال «حمیدتی» و ارتش سودان به فرماندهی ژنرال «عبدالفتاح البرهان» همچنان در اماکن حساس و حیاتی پایتخت از جمله مقر فرماندهی ارتش، کاخ ریاستجمهوری و فرودگاه بینالمللی خارطوم ادامه دارد.
شبکه الجزیره نیز در گزارشی اعلام کرد که درگیریها در پایتخت سودان از مناطق مرکزی به مناطق جنوب شرقی خارطوم که پرجمعیت هست، کشیده شده است. بنابر اعلام منابع محلی، با ادامه نبرد سنگین در خارطوم هزاران نفر از ساکنان پایتخت سودان اقدام به فرار دستهجمعی از این شهر کردهاند.
ارتش سودان اعلام کرد که بر مروی مسلط شده است و نیروهای پشتیبانی سریع حضور ندارند. این در حالی است که بالگردها در آسمان شهر «ام درمان» درغرب خارطوم در حال پرواز هستند. در گیری در خیابان «الستین» و مناطق جنوبی خارطوم با شدت جریان دارد.
نیروهای پشتیبانی سریع در خیابان «المعونه» در خارطوم بحری مراکز ایست و بازرسی دایر کرده اند. درگیریهای شدیدی در خیابانهای الانقاذ و الصناعات در شرق خارطوم جریان دارد.
همزمان سندیکای پزشکان در سودان اعلام کرد که حدود 70 درصد از بیمارستانهای همجوار مناطق درگیر فعالیتشان متوقف شده است. طبق این گزارش، از79 بیمارستان در خارطوم و دیگر استانها، 56 بیمارستان خدمت رسانی نمی کنند.
به گفته وزیر بهداشت سودان، این کشور در وضعیت وخیمی قرار دارد، زیرا بسیاری از مراکز درمانی به شدت تحت تأثیر جنگ داخلی قرار گرفتهاند، به عنوان مثال، 43 بیمارستان در خارطوم به طور کامل ویران شده و ذخیره استراتژیک دارو در دارفور جنوبی در آتش سوزی از بین رفته است.
هزاران نفر از ساکنان خارطوم پایتخت سودان را ترک کردند. سازمان ملل نیز در این باره اعلام کرد، بین 10 تا 20 هزار سودانی در اثر این درگیریها از منطقه دارفور غربی به چاد گریختهاند.
تخلیه اتباع سعودی از سودان
همزمان وزارت خارجه عربستان روز شنبه از آغاز روند تخلیه اتباع سعودی و برخی از اتباع کشورهای دیگر خبر داد.
ارتش سودان هم اعلام کرد که دیپلماتهای سعودی به شهر بورتسودان و از آنجا به جده منتقل شدند.
ریشه اصلی درگیری مسلحانه چیست؟
این درگیری ها بخشی از جنگ قدرت بین ژنرال «عبدالفتاح البرهان» فرمانده نیروهای مسلح، و ژنرال «محمد حمدان دَقَلو» رهبر گروه شبهنظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» است. هر دو ژنرال نامبرده در گذشته با یکدیگر متحد بودند. اکنون ژنرال البرهان خواستار برچیدن نیروهای تحت فرماندهی دقلو است و آن را «شبه نظامیان شورشی» مینامد.
در ماههای اخیر، انتظار میرفت که با حمایتهای بینالمللی، مذاکرات برای به نتیجه رسیدن گذار به دموکراسی به سرانجام برسد، اما تنشهای فزاینده بین برهان و دقلو توافق با احزاب سیاسی را به تاخیر انداخت. این تنشها ناشی از اختلاف نظر در مورد چگونگی ادغام «نیروهای پشتیبانی سریع» در نیروهای مسلح و همچنین نحوه نظارت بر این روند است. این ادغام شرط کلیدی توافقنامه انتقالی سودان با گروههای سیاسی است که همچنان به امضا نرسیده است.
سودان از زمان استقلال خود، به کودتاهای مکرر نظامی و درگیریهای داخلی شناخته شده است. درگیری داخلی منجر به جدایی سودان جنوبی شد.
منبع:تسنیم