به گزارش دیده بان، « دیگر فقط کریات شمونه نیست که شهر ارواح است، شهرهای ساحلی هم یکی پس از دیگری در حال تبدیلشدن به شهر مردگان هستند» این را تلویزیون کان اسرائیل گزارش داده است.شبکه کان اسرائیل گزارش داد به دلیل حملات گسترده موشکی و پهپادی حزبالله شهرهای شمالی در ساحل دریای مدیترانه نیز دچار بحرانهای شدیدی از جمله کوچ اجباری، تعطیلی گسترده کسبوکارها، و فلج شدن کامل فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی شدهاند.
این شبکه به نقل از شهرکنشینان گزارش داد یک سال پیش تصور نمیشد که شهرهای نهاریا و عکا در معرض حمله موشکی قرار گیرند اما امروز به یک اتفاق روزمره و عادی تبدیل شده و ساکنان آنجا به دلیل شنیدن صدای مکرر آژیر در ترس و اضطراب دائمی به سر میبرند.این شبکه به نقل از یوآو مینتس یک شهرکنشین اهل نهاریا درباره پیامدهای اقتصادی جنگ بر این منطقه آورده است: کسبوکار در نهاریا مرده است، شهر مانند یک شهر ارواح است و هیچکسی وجود ندارد که بیجهت در خیابانها پرسه بزنند.
با گسترش دامنه حملات حزب الله به شهرهای ساحلی همه کسبوکارها و فعالیت کارخانهها در نهاریا متوقف شده و در عکا و حیفا هم وضعیت بحرانی است.یک کارخانه در نهاریا نیز دو روز پیش در حمله موشکی دو روز پیش حزب الله به شمال اسرائیل آسیبدیده است.نهاریا با ۵۰ هزار نفر جمعیت در استان شمالی اسرائیل یک شهرک اسرائیلی در ساحل دریای مدیترانه، در شمال غربی سرزمینهای اشغالی، واقع بین شهر عکا و مرز لبنان و نزدیکترین شهر ساحلی به لبنان است.
فعالیت کارگاهها و کارخانههای موجود در شهر نهاریا از جمله دو کارخانه تولید لبنیات اشتراوس و تولید سوسیس و کالباس «زوگلویک» از بزرگترین کارخانههای اسرائیلی در زمینه مواد غذایی از دهها سال پیش در این منطقه فعال بوده به دلیل حملات حزبالله متوقف شده است.
تلویزیون کان اسرائیل اعلام کردند که در سایهگسترش دامنه حملات موشکی و پهپادی از سمت لبنان به عمق اسرائیل ساکنان شهرکهای ساحل دریای مدیترانه به خصوص نهاریا، حیفا و الکریوت مجبورند به طور میانگین پنج بار به پناهگاهها بروند و ازآنجاییکه در نزدیکی همهجا پناهگاه وجود ندارد کسی در شهر پرسه نمیزند و کسبوکارها متوقف شده است.
رونین مارلی، شهردار نهاریا نیز وضعیت این شهر را بحرانی توصیف کرد و گفت تحمل زندگی در اینجا درحالیکه مرتب صدای آژیرهای خطر شنیده میشود درآمد رستورانها و کافیشاپ ها در این شهر تا ۹۰ درصد کاهشیافته و بسیاری از کسبوکارهای این شهر یا تعطیل کردهاند یا در آستانه تعطیلی هستند.شبکه کان افزود اسرائیلها در الکریوت و حیفا میگویند که شنبهشب تنها بهخاطر یک پهپاد شلیک شده از سمت لبنان ۴۰ دقیقه را در پناهگاه بودند آنها مجبورند بارها در طول یک شبانهروز به پناهگاهها بروند و خارج شوند.
خسارت 1.3 میلیارد شکلی به ساختمانها در شمال اسرائیل
شبکه ۱۲ اسرائیل نیز گزارش داده که دادههای مربوط به تخریب ساختمانها در ۸۲ شهرک در شمال اسرائیل نشان میدهد که بر اثر آتش حملات حزبالله ۲۵۸۵ خانه آسیبدیدهاند که خسارت یک هزار خانه بسیار سنگین است.رسانههای عبری زبان ارزش خسارات وارده به شهرکهای شمالی را ۵ میلیارد شکل(بیش از ۱.۳ میلیارد دلار) اعلام کردند.
از اوایل جنگ غزه که شمال اسرائیل زیر پاسخ راکتی نیروهای مقاومت لبنان قرار داشت، بیش از 100 هزار نفر تنها از شهرهای تا مسافت چهار کیلومتری مرز با لبنان تخلیه شدند و دولت نتانیاهو مجبور به اسکان آنها در هتلها یا پرداخت مبالغی برای منازل استیجاری محل اسکان آوارگان صهیونیست بوده.
این در حالی است که تجاوز نظامی گسترده رژیم صهیونیستی به لبنان طی دو ماه گذشته نه اینکه امنیت را به شمال بازنگرداند بلکه به تعطیلی تعداد بیش تری از شرکتها و فرار بیشتر صهیونیستها از شهرهای بیشتری منجر شد. بر اساس دادههای موجود، بیش از ۱۰۰ هزار شرکت در منطقه شمال در معرض آسیب اقتصادی قرار گرفتند و پس از گسترش جنگ طی دو ماه اخیر، بیش از ۷۶ هزار شرکت در منطقه حیفا هم به آنها اضافه شدند تا همان بیانیه حزب الله درباره تبدیل حیفا به کریات شمونه محقق شده باشد.
شهرهای مشهور به گردشگری به شهر مرده تبدیل شدهاند
به گزارش روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، حتی بخش گردشگری داخلی نیز در شهرهای ساحلی شمال غربی اسرائیل نیز به طور کاملا متوقف شده است. طی یک سال از آغاز تجاوز نظامی به نوار غزه و پیامدهای آن در منطقه، خسارتی بالغ بر ۱۹.۵ میلیارد شیکل (۵.۲۵ میلیارد دلار) متحمل شده است.
بر اساس ارقام نقل شده توسط این روزنامه از وزارت گردشگری اسرائیل در این مدت، زیان در بخش گردشگری بینالمللی بالغ بر ۱۸.۷ میلیارد شیکل (۵.۰۴ میلیارد دلار) ، در حالی که زیان در بخش گردشگری داخلی نیز به ۷۵۶ میلیون شیکل (۲۰۴ میلیون دلار) به ویژه در شمال اسرائیل رسیده است.
با وجود ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر هزینه شصت تا هفتاد میلیارد دلاری جنگ غزه و لبنان تاکنون،یاکوف شینین، اقتصاددان اسرائیلی با چندین دهه تجربه در مشاوره به نخست وزیران و وزارتخانه های دولتی اسرائیل، گفته است که مجموع هزینه جنگ می تواند به ۱۲۰ میلیارد دلار یا ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور برسد.در همین حال مهاجرت معکوس در اسرائیل نیز با طولانی شدن جنگ شدت گرفته است. بر اساس گزارش رسانههای رژیم صهیونیستی تنها در شش ماه نخست ۲۰۲۴ بیش از نیم میلیون نفر اسرائیل را ترک کردند و بازنگشتند.
فایننشال تایمز نیز پیش از این گزارش داد که عملیات حزبالله منجر به بزرگترین عملیات تخلیه ساکنان از منطقه شمال اسرائیل از زمان تاسیس اسرائیل در بیش از 75 سال پیش شده و آتش حملات حزبالله به ساختمانها، محصولات کشاورزی و فعالیتهای تجاری خسارت قابل توجهی وارد کرد.بر اساس این گزارش، پیش از آغاز عملیات حزبالله، شهرک کریات شمونه، در مرز فلسطین اشغالی با لبنان، حدود 24 هزار شهرکنشین سکونت داشتند، اما اکنون به شهر ارواح تبدیل شده است و چراغهای راهنمایی و رانندگی در آنجا مدام به رنگ نارنجی چشمک میزنند. تقریباً همه شرکتها بسته شدند.
تعطیلی کارخانه بزرگ تایزسازی در جنوب حیفا
به گزارش کالکالیست کارخانه بزرگ تایرسازی آلیانس تایرز در الخضیره در جنوب شهر حیفا متعلق به شرکت ژاپنی لاستیک یوکوهاما نیز پس از گذشت ۷۵ سال از تأسیس به تعطیلی کشیده شد.حملات موشکی و پهپادی از هفت جبهه و افزایش هزینههای کارخانه از زمان شروع جنگ به دلیل حملات نیروهای مسلح یمن به کشتیهای مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ دلیل اصلی ورشکستگی این کارخانه اعلام شده است، به خصوص که حملات یمنیها منجر به افزایش هزینههای حملونقل دریایی شده و بسیاری از کارخانهها در اسرائیل از این اتفاق متحمل زیانهای سنگینی شدهاند.
کانال 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد که کارخانه آلیانس تایرز در الخضیره که از سال ۲۰۱۶ تحت مالکیت شرکت ژاپنی Yokohama Rubber است، دستکم ۴۵۰ کارمند و کارگر خود را اخراج و بعد از ۷۵ سال فعالیت تعطیل شد.به گزارش گلوبز، مالک ژاپنی این کارخانه تایرسازی به دنبال جایگزینهای تولید ارزانتر و هزینههای حملونقل کمتر بود، زیرا بیشتر تولیدات آن صادر میشود، درحالیکه هزینهها از زمان شروع جنگ غزه به دلیل حملات نیروهای مسلح یمن افزایشیافته است.
کالکالیست تازگی در گزارشی ویژه با اشاره به افزایش چشمگیر فرار سرمایه از اسرائیل برای سرمایهگذاری در خارج از این رژیم تاکید کرد از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا کنون فرار سرمایه از اسرائیل ۶۲ درصد افزایشیافته است.فرار سرمایه به شیوهای بزرگ و سریع روی میدهد که ناشی از «بیثباتی مالی، بیاعتمادی، یا افزایش خطرات سیاسی، ژئوپلیتیکی، اقتصادی یا اجتماعی است» که معمولاً منجر به «ازدستدادن اعتماد در اسرائیل میشود و سرمایهگذاران را به جستجوی فرصتهایی در خارج از کشور سوق میدهد».
منبع : فارس