به گزارش موسسه راهبردی دیده بان به نقل از خبرگزاری ایسکا نیوز سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار بین الملل ایسکانیوز در خصوص استفاده ابزاری آمریکا از گروه های کُرد منطقه در راستای تأمین منافع واشنگتن به خصوص در موضوع سوریه، اظهار داشت: کردها برای آمریکاییها به عنوان یک ابزار بسیار موثر در منطقه به خصوص در شرق فرات مطرح هستند.
وی گفت: قوم کُرد جزو معدود اقوامی است که طی یکصدسال گذشته نتوانسته در هیچ موقعیت جغرافیایی تمرکز کرده و با تشکیل یک حکومت، موجودیت و هویت خودش را در قالب استقلال سیاسی به تثبیت برساند.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: به همین علت است که بخشهای مختلفی از این قوم در صد سال گذشته مورد سوء استفاده برخی از جریانات قدرتمند منطقهای و بینالمللی قرار گرفته اند. صدرالحسینی در خصوص وضعیت کُردهای سوریه در منطقه، اظهار داشت: کردهای سوریه بیش از همه کُردهای دنیا و بیش از هر جریان دیگری از آمریکاییها ضربه خوردند و خنجر آمریکاییها از پهلو، نه یک بار بلکه چندین مرتبه به آنها اصابت کرده و خون جاری از این نامردی و بی تعهدی آمریکایی ها نسبت به کردهای سوریه، بر کسی پوشیده نیست. وی افزود: آمریکاییها هر زمان که تصور کردند میتوانند از کردهای سوریه همانند ابزاری در مقاطع کوتاه استفاده کنند این کار را انجام دادند و هرگاه که امکان بهرهبرداری نبود آنها را کنار گذاشتند.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه متأسفانه رهبران کرد سوریه نسبت به شرایط خود و وضعیتی که در حال حاضر با آنها روبرو هستند و آینده ای که پیش رو دارند بسیار عجولانه رفتار کردند، گفت: به همین دلیل است که آنها به عنوان یک ابزار در دست آمریکاییها قرار گرفته اند. صدرالحسینی تصریح کرد: فراموش نمی کنیم که کردهای سوریه در همین ماه های اخیر یک فریب بزرگ خوردند، آنها با کمک ارتش ترکیه وارد خاک سوریه شده و تلاش کردند اقداماتی را انجام دهند که تصور میکردند میتوانند با انجام آنها به یک ثبات نسبی در منطقه برسند اما با گذشت چند هفته از یورش مشروع و قانونی ارتش سوریه همین کرد ها مجبور شدند برای ورود ارتش سوریه به مناطقی که منازعه در آنها صورت می گرفت با کُرنش، جشن و استقبال عمومی به دنبال ارتش سوریه رفته و آنها را به این مناطق دعوت کنند.
وی ادامه داد: این ها همان کسانی بودند که با تحریک آمریکایی ها حاضر به برافراشتن پرچم سوریه نبودند، اما پس از اتفاقاتی که توضیح آن داده شد، مجبور شدند با دست خودشان پرچم سوریه را به اهتزاز درآورند. این کارسناس مسائل منطقه افزود: بنابراین به نظر می آید که آمریکاییها با توجه به منافع کوتاه یا میان مدت خودشان رویکرد استفاده ابزاری از کردهای سوریه را دارند و زمانی که نیازمند آنها هستند از آنها یارگیری میکنند. صدرالحسینی با بیان اینکه تفاوت عمده ای میان آمریکا و ترکیه نسبت به رویکردشان به کُردها وجود دارد، گفت: بخش قابل توجهی از جمعیت ترکیه، کرد هستند و تقریباً در مرز بسیار گسترده ای در فاصله مرزی سوریه و ترکیه محل زندگی کردها است.
وی بیان کرد: دولت ترکیه نسبت به کردها بسیار کم لطف است و علیرغم وعده هایی که در انتخابات های مختلف به آنها داده، هنوز آنها را در حوزه مسائل سیاسی شریک نکرده است. این کارشناس مسائل منطقه گفت: متاسفانه کردها در میان خودشان جریانات تروریستی را تشکیل دادند که گاهی تا عمق کشور ترکیه پیشروی میکنند و در آنجا با انجام برخی اقدامات تروریستی، آسیبهای جدی را در مقاطع مختلفی به امنیت ترکیه وارد کرده اند. صدرالحسینی افزود: به همین دلیل است که می گوییم ترک ها به عنوان کشوری که بخش هایی از سرزمین آنها کردنشین هستند، هم مجبورند که خدماتی را به خصوص در حوزه های امنیت و اقتصاد به کردها بدهند و هم آنکه با آنها در قالب پ ک ک مقابله کنند.
وی اضافه کرد: در شرایطی که دولت ترکیه تلاش دارد از منازعات موجود بین دولت قانونی سوریه و عده ای از کردهای فریب خورده توسط آمریکا در منطقه حائل سوء استفاده کند و با اقدامات غیراصولی خود جای پای آمریکا در شرق فرات و مناطق کرد نشین سوریه را استحکام بخشد، "دوغو پرینچک"، رئیس حزب وطن ترکیه که از بانفوذترین احزاب فعال در این کشور است با صراحت می گوید: قاسم سلیمانی، سردار ارزشمند ایرانی، شهید ما هم هست، او برای زنده ماندن ما جانش را فدا کرد؛ شهادت او توسط تفکر حکومت آمریکا انجام شده است و اخراج گروه تروریستی آمریکا از منطقه، احترام به قاسم سلیمانی است. این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: این جملات نشان از اختلافات عمیق موجود در فضای سیاسی ترکیه در مورد اقدامات سال های اخیر دولت در حوزه سوریه، کردها و مقابله با تروریست در این منطقه دارد. وی تصریح کرد: در حقیقت کردها در این میان گاهی به سمت آمریکا، گاهی به سمت سوریه و گاهی به سمت قدرتهای اروپایی حرکت می کنند تا شاید بتوانند یک استقرار و ثبات نسبی را در منطقه داشته باشند
این کارشناس مسائل منطقه اظهارداشت: به نظر میآید هر یک از کردهای منطقه چه آنهایی که در خاک سوریه زندگی میکنند و چه آنها که در دیگر کشورهای پیرامونی به سر میبرند، اگر به قوانین آن کشورها احترام بگذارند قطعاً می توانند از حقوق قانونی و مشروع خودشان بهرهمند شوند و زندگی آرامی را تجربه کنند. صدرالحسینی در پایان خاطرنشان کرد: مسئله کُردی در منطقه ما موضوع مشترکی بین چند کشور از جمله ایران، سوریه، ترکیه و عراق است که همه این کشورها با شدیدترین شکل ممکن با موضوع استقلال یا خودمختاری مقابله می کنند، چراکه رژیم صهیونیستی جزو مدافعین سرسخت استقلال کُردهاست و تشکیل دولت کردی در منطقه قطعاً ایجاد یک غده سرطانی در منطقه است و هیچ یک از کشورها با این موضوع همراهی ندارند.