گزارش دیده بان، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) ادعا کرده است که دعوت از گروههای معارض سوری پس از مشاوره با دولتهای فعال در مذاکرات بینالمللی سوریه و استفان دی مستورا فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه انجام شده است.
با این حال بسیاری از ناظران و منتقدان نشست ریاض، برخی از حاضران را نمایندگان گروههای تروریستی دانسته و درباره ماهیت این کنفرانس و همچنین اتفاق نظر و نتیجهبخشی آن ابراز تردید کردهاند.
حضور گروههای تروریستی در نشست ریاض
بر اساس گزارشها، تا کنون حضور نمایندگان 15 گروه ستیزه جو از جمله ارتش آزاد و دیگر گروههای افراطی سوری شامل «جیشالاسلام» به رهبری «زهران علوش»در کنفرانس مخالفان سوریه در ریاض، پایتخت عربستان، قطعی شده است.
از جمله دیگر گروههای شرکت کننده در این کنفرانس «جیشالفتح» است که «جبهه النصره» شاخه گروهک تروریستی القاعده در سوریه زیر مجموعه آن است.
گفته میشود گروه موسوم به «ائتلاف ملی مخالفان سوریه» به عنوان بزرگترین تشکیلات سیاسی مخالف دولت دمشق در این نشست حاضر است تا با نزدیکی مواضع، به سندی مشترک دست یابد و بتواند برای مذاکره با هیئتهای بینالمللی و دولت سوریه که اوایل سال آینده میلادی برگزار میشود، با دیگر گروههای مخالف متحد شود.
در مذاکرات بینالمللی برای صلح در سوریه که 23 آبان در وین برگزار شد، کشورهای شرکت کننده درباره برگزاری انتخابات در مدت 18 ماه و گذار سیاسی شش ماهه در سوریه به توافق رسیدند.
بر اساس اعلام سازمان ملل متحد دور جدید مذاکرات بینالمللی با هدف پایان دادن به بحران سوریه در نیویورک برگزار خواهد شد.
در مذاکرات اخیر وین برای اولین بار بازیگران مهمی چون روسیه و امریکا و همچنین ایران و عربستان سعودی حضور داشتند. دیپلماتهای 17 کشور جهان در این مذاکرات تلاش دارند تا به 5 سال بحران در سوریه که بیش از 250 هزار کشته و میلیونها بیخانمان برجای گذاشته است، پایان دهند.
در خصوص آینده سیاسی بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و باقی ماندن او در قدرت هنوز اختلافات عمدهای میان روسیه و ایران از یک طرف و برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و متحدان غربی آنها از طرف دیگر وجود دارد.
هدف نشست ریاض تلاش برای برکناری بشار اسد از قدرت
کارشناسان هدف از برگزاری نشست ریاض را ایجاد وحدت میان مخالفان و معارضان نظام سوریه به منظور تقویت گزینه برکناری بشار اسد عنوان کرده اند.
همچنین هدف دیگر این نشست تعیین نمایندگانی برای شرکت در اجلاس آتی صلح سوریه بیان شده است.
علی رغم اعلام رژیم ریاض مبنی بر حضور همه گروههای معارض دولت سوریه برای شرکت در نشست ریاض، کردهای سوریه به این نشست دعوت نشده اند. این در حالی است که برخی از گروه های کرد نقش موثری در تحولات میدانی و شکست داعش ایفا کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران تلاش برای برگزاری نشستهای حاشیهای مرتبط با سوریه در کشورهایی چون عربستان و اردن را خارج از توافق بیانیه وین دانسته و تصریح کرده است: «این اقدامات تلاشهای سیاسی وین درباره سوریه را از مسیر طبیعی منحرف و نشست وین را به شکست میکشاند.»