به گزارش دیدهبان، استاد علوم سیاسی دانشگاه سوربن تأکید کرد که نابودی گروه داعش اشتباهی راهبردی است؛ چرا که این گروه ابزاری سودمند برای تضعیف روحیه بلندپروازانه تهران برای تسلط بر خاورمیانه است. «آنتوان لوسیه» در گفتوگو با شبکه فرانس24 گفت: غرب باید داعش را تضعیف کند ولی نباید این گروه را از بین ببرد؛ چرا که وجود داعش ضعیف شده ولی فعال، میتواند جذابیت آن را در میان مسلمانان افراطی کاهش دهد و کنشگران بد را با جنگ با یکدیگر مشغول سازد و مانع سلطه ایران شود. وی ادامه داد: باراک اوباما رییس جمهور سابق آمریکا تلاشی را با همراهی کشورهای اروپایی برای نابودی کامل داعش آغاز کرد که در واقع یک اشتباه راهبردی است. داعش که یک گروه اسلامگرای افراطی است از زمان اعلام خلافت خود در ژوئن 2014 تاکنون هزاران نفر را کشته و شهر رقه در سوریه را به عنوان پایتخت خود تعیین کرده است. داعش با تصرف سریع مناطق وسیع و انتشار تصاویر آزاردهنده از سربریدن انسانها و انواع اعدامها، توجه دنیا را به خود جلب کرد.
اما داعش در هر جا که خلأ سیاسی وجود داشته باشد موفق عمل میکند. لوسیه گفت: اگر چه حملات این گروه در عراق و سوریه قابلیتهای تاکتیکی آنها را به اثبات رساند؛ اما این حملات علیه هلیه کشورهای جنگزدهای صورت گرفته که نیروی نظامی ضعیفی داشتند. در مواردی که نیروهای نه چندان آموزش دیده داعش با گروههای سازماندهی شده و حتی غیر دولتی مانند شبه نظامیان کرد برخورد میکردند، عملکرد ضعیفتری از خود نشان میدادند و با افزایش فشار نظامی و کاهش حمایتهای ترکیه داعش عقبنشینی کرد.
درست است که داعش شور عمیقی میان بسیاری از مسلمانان نا امید و جوان در سراسر دنیا ایجاد کرده و بسیاری از خداباوران را به سمت خلافت خود جذب کرده است؛ اما مسئله این است که داعش در وضعیت کنونیاش چه کار میتواند انجام دهد؟ فعالیتهای تروریستی که داعش اخیرا مسئولیت آنها را بر عهده گرفته است، عمدتا توسط گروه های تنهایی صورت گرفته که با این گروه بیعت کرده بودند، آنها به طور مستقیم از سوریه اعزام نشده بودند.
داعش به خودی خود فقط میتواند خسارتهای محدودی به بار بیاورد و عقل حکم میکند که داعش ضعیف بهتر از داعش شکستخورده است. وی خاطر نشان کرد: داعش آهنربایی است برای جذب مسلمانان افراطی در کشورهای مختلف دنیا که این نیروهای داوطلب را به کمک کارهای اطلاعاتی راحتتر میتوان شناسایی کرد. آنها در خاک عراق و سوریه مهارتهای مخربی را فرا میگیرند که در صورت بازگشت به وطن خود موجب نگرانی هستند. اما برخی از آنها جایگاه شهید را پیدا میکنند که در وطن آنها یک افتخار است.
اگر داعش به طور کامل شکست بخورد بیشتر این افراد احتمالاً به کشورهای خود باز خواهند گشت و مشکلآفرین خواهند شد. اگر داعش تسلط خود را بر قلمروهای تحت کنترلش از دست بدهد، آنگاه انرژی که قرار بود برای محافظت از حکومت و حکمرانی خود صرف کند را به سمت سازماندهی حملات تروریستی بیشتری در ورای مرزهای خود هدایت میکند. سقوط داعش باعث ظهور تروریستهای تبعیدی میشود که ممکن است مهاجران مسلمان در غرب را افراطیتر کند.
بسیاری از سازمانهای ضد تروریستی این خطر را درک میکنند. طولانی کردن عمر داعش احتمالا مرگ مسلمانان افراطی بیشتری را به دست آدمهای بد خاورمیانه رقم میزند و غرب را از حملات متعدد تروریستی نجات میدهد.
لوسیه گفت: در ضمن داعش ضعیف میتواند جذابیت ایده خلافت را کمرنگ کند. یک حکومت سیاسی منحرف و جنگزده بهتر از ائتلاف قدرتمند به رهبری آمریکا میتواند از مسلمانان طرفدار خلافت اسلامی توهمزدایی کند. سناریوی شکست داعش زمانی مناسب است که غرب بخواهد تلاشی مستمر و مجدانه برای از بین بردن اسلام انجام دهد که این کار باعث نفرت مسلمانان افراطی از هر انچه که غرب دفاع میکند میشود.
تداوم وجود داعش به یک هدف راهبردی کمک میکند؛ چرا به رژیم اسد کمک کنیم تا در جنگ داخلی سوریه پیروز شود؟ چرا به ایران کمک کنیم تا مانند عراق جای پای خود را در سوریه محکم کند و از آنجا به ما ضربه بزند؟
بسیاری از اسلامگراهای افراطی در گروههای مخالف اسد یعنی جبهه النصره و شاخههای آن، ممکن است صحنههای نبرد نزدیکتری به پاریس و برلین پیدا کنند. آیا به نفع غرب است که تسلط روسیه و ایران بر سوریه و نفوذ آن را در خاورمیانه افزایش دهد؟ آیا تقویت کنترل ایران بر عراق با اهداف آمریکا در این کشور سازگاری دارد؟ فقط یک احمق راهبردی در واشنگتن میتواند با همکاری با روسیه در نبرد علیه داعش، محور مسکو-تهران-دمشق را تقویت کند.
این کارشناس سیاسی افزود: علاوه بر این حزبا... نیز به خاطر نبرد با داعش کمکم تحلیل میرود و این به نفع غرب است. اگر حزبا... دیگر در جنگ داخلی سوریه مشارکت نداشته باشد، بار دیگر از کشورهای غربی گروگان میگیرد و اقدامات تروریستی در اروپا انجام میدهد. غرب که از وحشیگری و بیاخلاقی داعش نفرت دارد نباید شفافیت راهبردی را از بین ببرد. داعشیها به یقین آدمهای جنایتکاری هستند؛ اما اگر تعداد مخالفانشان کم باشد بهتر است. اگر به این آدمهای بد اجازه دهیم آدمهای بد دیگر را بکشند، ممکن است کمی خیره چشمی به نظر آید. اما این کار مفید است و اگر آدمهای بد را به خود مشغول کنیم تا به آدمهای خوب آسیب نزنند، حتی اخلاقی هم هست!
واقعیت انتخاب بین گزینه بد و بدتر در خاورمیانه همیشه باعث انتخاب یک گزینه اخلاقی نمیشود. وی خاطر نشان کرد: متأسفانه دولت اوباما نمیتوانست به این نکته پی ببرد که ایران دشمن اصلی او است. این دولت برای مشروعیت دادن به ایران به عنوان یک کنشگر مسئول که با داعش در خاورمیانه میجنگد، عملیات تهدید داعش را افزایش داده است. این بخشی از منطق دولت اوباما برای رسیدن به توافق هستهای با ایران بود و بخش مهم میراث اوست که ترامپ از آن به عنوان توافقی وحشتناک یاد میکند. در واقع باید گفت که داعش ابزاری سودمند برای تضعیف روحیه بلندپروازانه تهران برای تسلط بر خاورمیانه است.