به گزارش موسسه راهبردی دیدهبان، پس از مطرحشدن مسئله زمینههای نفوذ در کشور توسط مقام معظم رهبری، لازم به نظر میرسد که برخی مؤلفههای مربوط به جاسوسی و نفوذ، جهت آشنایی و تبیین برای فضای عموی جامعه مطرحشده و همچنین در آن بصیرت افزایی را مدنظر قرار داد.
دیدهبان در نظر دارد این مسئله را در قالب کتابشناسیهای امنیتی مربوط به سرویسهای جاسوسی غربی بالاخص آمریکا ارایه دهد.
در این گزارش به قسمت دوم کتاب "اقدام پنهان" نوشته «لوچ کی. جانسون» که در کشور آمریکا منتشر شده است میپردازیم.
تجربه رژیم صهیونیستی در زمینه اقدام پنهان در فصل سوم مورد بررسی قرار گرفته است. در این فصل به مهمترین و بحث برانگیزترین اقدامات پنهان این رژیم اشاره شده است. «عملیات سوزاناه» به عنوان جنجالیترین اقدام پنهان اسرائیلیها شناخته میشود.
این عملیات که به ماجرای لاون نیز شهرت پیدا کرده است به قضیه لو رفتن عملیات مخفی و ناموفق سازمان ضداطلاعات ارتش صهیونیستی در مصر تحت عنوان عملیات سوزاناه گفته میشود. یک گروه از یهودیان مصری توسط موساد برای بمبگذاری در دفاتر مصری، آمریکایی و انگلیسی انتخاب شدند. هدف از این عملیات انداختن تقصیر بمبگذاریها به گردن اخوانالمسلمین، کمونیستهای مصری و دیگر افراد نامشخص بود تا بدین وسیله دلیل قانع کنندهای برای حفظ کنترل انگلیس بر کانال سوئز وجود داشته باشد.
در اوائل دهه ۵۰ آمریکا به طرفداری از ملیگرایی مصری پرداخت. این سیاست با سیاست انگلستان در تضاد بود و صهیونیستها نیز از این سیاست احساس خطر میکردند. دلیل این احساس خطر هم این بود که آنها معتقد بودند اینکار باعث خروج نیروهای انگلیسی از کانال سوئز و احتمال حمله مصریها به رهبری جمال عبدالناصر به اسرائیل میشود. آنها ابتدا تلاش کردند که سیاست آمریکا را با فشار سیاسی تغییر دهند ولی در این امر موفق نبودند.
سرانجام در سال ۱۹۵۴ کلنل «بنیامین گیبلی» دستور آغاز عملیات سوزاناه را برای تغییر سیاست کشور همپیمان و دوست یعنی آمریکا را صادر کرد.
نحوه کار بدین شکل بود که برای این عملیات موساد تعدادی از یهودیان مصر را به خدمت خود درآورد. در ابتدای کار این افراد اقدام به بمبگذاری در یک دفتر پست در اسکندریه کردند. این بمبها پس از مدت زمان طولانی بعد از جاگذاری منفجر شدند و خوشبختانه در نتیجه تلفات و خسارات کمی به جای گذاشتند. نیروهای اطلاعاتی مصر پس از اینکه یکی از افراد گروه به نام «آوری ایلاد» آنها را مطلع کرد یکی از مظنونین را زیر نظر گرفتند و بمبی که در جیب وی قرار داشت زودتر از زمان لازم آتش گرفت و با گشتن آپارتمان او نام بقیه همکارانش نیز به دست آمد.
در این رسوایی دستگاه جاسوسی صهیونیستها چندین نفر از جمله یهودیان مصری و عوامل موساد دستگیر شدند. دو مظنون به نام «یوسف کارمون» و «میرمکس بینت» در زندان خودکشی کردند. در دادگاه نیز دو مظنون به اعدام محکوم و دو مظنون دیگر تبرئه شدند. چندین مظنون باقیمانده نیز به زندان محکوم شدند و بعداً در یک معاوضه اسرا در سال ۱۹۶۸ آزاد شدند.
بعد از این عملیات رئیس وقت موساد «ایسر حارل» نسبت به آوری ایلاد مشکوک شد اما با این وجود وی به کار خود ادامه داد تا جایی که در سال ۱۹۵۶ در زمانی که قصد داشت مدارک اسرائیل را به مصر بفروشد دستگیر شد و به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
دلیل شهرت این عملیات به ماجرای لاون این است که در اثر این عملیات ناموفق وزیر دفاع وقت رژیم صهیونیستی، «پینهاس لاون» مجبور به استعفا شد. دولت صهیونیستی جزئیات این عملیات را مخفی نگه داشت و بیشتر مردم فکر میکردند که مظنونین واقعاً بیگناه بودند تا این که پس از 51 سال بازماندگان آن در سال ۲۰۰۵ از رئیس جمهور وقت «موشه کتساو» نشان تقدیر دریافت کردند!
از دیگر اقدامهای پنهان شکستخورده این رژیم «عملیات خالد مشعل» در 24 سپتامبر 1977 میتوان نام برد. در این عملیات تروریستی اعضای سازمان جاسوسی-تروریستی موساد به عنوان جهانگرد به اردن وارد شدند در حالی که دو نفر از این اعضا که از گذرنامههای جعلی کانادایی استفاده میکردند باید خالد مشعل را ترور میکردند.
این افراد تلاش کردند تا در یک موقعیت شلوغ جمعیتی، با استفاده از عامل اعصاب رهبر جنبش مقاومت اسلامی (حماس) را مسموم کنند اما در حالی که این افراد هنوز نیمی از اسپری عامل اعصاب را استفاده نکرده بودند، مجبور به فرار از صحنه شدند اما بعداً دسگیر شدند.
این حادثه شرایط را برای رژیم صهیونیستی بسیار دشوار کرد و به دنبال تهدید شاه حسین مبنی بر محاکمه دو فرد مذکور، اسرائیل تضمین داد که خالد مشعل را ترور نخواهد کرد. آنها همچنین در ازای استرداد دو مأمور خود، «شیخ احمد یاسین» را آزاد کردند. دو مأمور مذکور هم به سفارت کانادا در اردن تحویل داده شدند و اسرائیل هم تضمین داد که در مأموریتهای خود از اسناد کانادایی استفاده نکند.