عدم توانایی ترکیه در مهار داعش
نمایش سرشاخه های داعش در ترکیه

روزنامۀ ایندیپندنت بریتانیا با انتشار گزارشی تحلیلی نوشت دولت آنکارا قادر به مقابله با حملات تروریستی گروه داعش و پیکارجویان کُرد در داخل خاک ترکیه نیست.

به گزارش دیده بان، در این گزارش از حملۀ مهاجمِ وابسته به گروه داعش در تاریخ 12 دی به یک باشگاه شبانه در شهر استانبول که منجر به کشته شدن 39 غیرنظامی شد به‌عنوان تازه‎ترین قتل‎عام در ترکیه اشاره و تصریح شده است رخ دادن چنین کشتارهایی در خاک این کشور به امری معمول مبدل شده است که هرچند هفته یک‌‎بار رخ می‎دهد.

اگرچه عاملان این حملات متفاوت هستند، اما اثر جمعی این جنایات این است مردم ترکیه متقاعد خواهند شد که در کشوری زندگی می‎کنند که به‌طور فزاینده‎‏ای هراس‎آور و بی‌ثبات است و دولت ترکیه نمی‌داند برای مقابله با این حملات چه کاری انجام دهد.

نویسندۀ این مقاله می‌‎افزاید با توجه به این‌که گروه تروریستی داعش در ترکیه ریشه دارد و می‌تواند از تروریست‎های محلی یا خارجی در حملات خود استفاده کند، امکان گسترش فعالیت‎های بی‎‌امان این گروه در خاک ترکیه کاملاً محتمل است.

جلوگیری از حملات تروریستی که در آن‎ها شهروندان عادی هدف قرار می‌گیرند و قاتلان آمادۀ مرگ هستند، غیرممکن به نظر می‎رسد؛ درست مانند حملاتی که گروه داعش طی سال‌های گذشته در کشورهای فرانسه، بلژیک و آلمان اجرا کرده است.

اغلب در این حملات مقامات این کشورها به دلیل «خطاهای امنیتی» مقصر شناخته شده‎اند، اما در عمل تدابیر امنیتی الزاماً امنیت به بار نمی‎آورند.

بر اساس این گزارش آنچه تروریسم در ترکیه را با تروریسم در اروپا و خاورمیانه متفاوت می‎سازد، تعداد قربانیان نیست چراکه میزان قربانیان حملات ماهانۀ گروه داعش در بغداد، پایتخت عراق، بسیار بیش از ترکیه است.

تفاوت اصلی تروریسم در ترکیه با دیگر کشورها، تنوع عاملان حملات در این کشور است. حدود سه هفتۀ پیش در پی حمله به نیروهای پلیس ترکیه در نزدیکی یک استادیوم فوتبال در استانبول، 44 نفر که اکثراً پلیس بودند کشته شدند و گروه موسوم به «تاک» یا شاهین‌‏های آزادی کردستان، مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

گفته می‌‏شود که این گروه یکی از شاخه‎های حزب کارگران کردستان ترکیه (‌پ‌ک‌ک) است.

در حادثۀ ترور سفیر روسیه در آنکارا نیز که در تاریخ 29 آذرماه سال جاری رخ داد، رجب طیب اردوغان، رئیس‎‌جمهور ترکیه گروه سومی را مقصر معرفی کرد که پیرو فتح‌الله گولن، شخصیت مذهبی مخالف دولت آنکارا، هستند.

در کودتای شکست‎خوردۀ بخشی از ارتش ترکیه نیز که در تیرماه سال جاری اتفاق افتاد، اردوغان گولن را که در تبعیدی خودخواسته در امریکا به سر می‎برد، مقصر شناخت.

در گزارش ایندیپندنت آمده است که همۀ این گروه‎ها در ترکیه دارای قدرت و هزاران عضو متعهد در داخل و خارج از خاک کشور هستند و قرار نیست به این زودی‌ها از دور خارج شوند.

دولت ترکیه همانند همیشه شعار نابودی این گروه‏‎ها را سر می‎دهد، اما حرف زدن از این موضوع بسیار ساده‌تر از عمل به آن است.

هم داعش و هم پیکارجویان حزب کارگران کردستانِ ترکیه مراکز قدرتی برای خود در سوریه و عراق شکل داده‌اند.

در این گزارش آمده است داعش که زمانی از ترکیه به‌عنوان یک نقطۀ ترانزیت و پناهگاه خود استفاده می‏‎کرد اکنون از ترکیه به‌عنوان دشمن خود یاد می‎کند.

نویسندۀ این تحلیل تصریح می‌کند که ویژگی قابل‎‌توجه واکنش ترکیه به حملات تروریستی در طی بیش از 2 سال گذشته این است که این حملات نه‌تنها باعث افزایش همبستگی ملی نشده است بلکه در مقابل منجر به آن شده‌اند که نیروهای طرفدار و مخالف اردوغان یکدیگر را به ایجاد وضعیتی متهم کنند که منجر به گسترش تروریسم شده است.

در این گزارش آمده است که به نظر می‎‌رسد داعش با حمله به باشگاهی شبانه در آستانۀ سال نو میلادی در ترکیه به دنبال جلب حمایت افراط‌گرایان در این کشور است.

نویسندۀ این مقاله معتقد است سلفی‎گری افراطی در حال گسترش در ترکیه است و زمینۀ مناسبی را برای نفوذ داعش در این کشور فراهم کرده است.

این گزارش می‌افزاید اردوغان با مداخلۀ نظامی در شمال سوریه تروریست‎های داعش و کُردهای سوریه را تهدید به نابودی کرده است و نیروهای ترکیه در نزدیکی مقر قدرت داعش در شهر الباب در شمال‌ شرق حلب در شمال سوریه هستند، اما تروریست‎ها در حال مقاومت شدید هستند.

بر اساس این گزارش روشن نیست که ارتش ترکیه و متحدان محلی آن به دنبال دستیابی به چه هدفی در شمال سوریه هستند و امید چندانی به پیروزی آن‌‏ها نیز نیست.

آنکارا 24 اوت 2016 (3 شهریور 1395) در تلاش برای آنچه نابودی عناصر داعش و پیکارجویان کردتبار می‌نامد، با اجرای عملیاتی موسوم به «سپر فرات» تانک‌ها و نظامیان خود را در شمال سوریه مستقر و از شبه‌نظامیانِ معارض دولت سوریه در مناطق تحت تسلط گروه داعش حمایت کرد.

آنکارا در حالی همچنان بر ادامۀ عملیات نظامی در خاک سوریه تأکید می‌کند که دمشق مداخلۀ نظامی ترکیه را در سوریه محکوم کرده و آن را نقض آشکار حاکمیت سوریه دانسته است.

وزارت امور خارجۀ سوریه در واکنش به ادامۀ عملیات ترکیه در خاک این کشور تأکید کرده است، هدف ترکیه مبارزه با گروه تروریستی داعش نیست، بلکه آنکارا می‌خواهد گروه‎های تروریستی دیگر را جایگزین داعش در این کشور کند.




انتهای متن/

سه شنبه, 14 دی 1395 ساعت 13:21

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید