پدیده زشت ومخرب تروریسم در طول تاریخ در هرنقطه ای از جهان چیزی جز تباهی و ویرانی از خود به یادگار نگذاشته است .
گروهک تکفیری-تروریستی داعش که طی سالیان گذشته به کرات نام آن شنیده می شد، جزو آشناترین سازمانهای تروریستی بوده است که مردم می شناختند. این گروهک که در بازه زمانی سه ساله 2014 تا 2017 در منطقه خاورمیانه و مخصوصا در کشورهای عراق و سوریه به شدت فعال بود، با انجام عملیات های تروریستی بیشمار خسارت های مادی و معنوی بسیاری را بر مردم این مناطق تحمیل کرد که با وجود گذشت 3 سال از شکست رسمی داعش در منطقه خاورمیانه کماکان هسته های پراکنده این گروهک تروریستی فعال می باشند و هر از چندگاهی با انجام اقدامات کور تروریستی سعی در زنده نشان دادن خود دارند.
سرکردگان گروهک تروریستی داعش پس از سال 2017 و قبول شکست های پی در پی در خاورمیانه با یک تغییر رویکرد سعی کردند که تشکیلات تروریستی خود را به حوزه جغرافیایی جدیدی منتقل کنند که در نهایت قاره آفریقا را به عنوان جولانگاه جدید برای اقدامات تروریستی خود انتخاب کردند. اما پرسش این است که چرا آفریقا؟ و چرا حوزه های دیگری مانند اروپا و شرق آسیا و یا حتی آمریکا را انتخاب نکردند؟
پاسخ این پرسش را می توان از چند دیدگاه بیان کرد، نخست اینکه داعش که با ایدئولوژی فکری «سلفی گرایی جهادی» سازمان خود را بنا کرده علی القاعده در منطقه ای می تواند فعال باشد که درآن زمینه اعتقادی نزدیک به آن وجود داشته باشد؛ چرا که تفکر منحط و انحرافی سلفی گرایی و تکفیر که ریشه از وهابیت دارد تماما یک برداشت و باور غلط از اعتقادات اسلامی و به خصوص عقاید اهل سنت است که هیچ سنخیتی با عقاید این مذهب اسلامی ندارد. داعش با علم به اینکه اکثریت جمعیت مردم قاره آفریقا مخصوصا در کشورهای شرقی و شمالی مسلمان و اهل سنت هستند سعی دارد با حضور پیدا کردن در این مناطق بتواند همان گونه که با سوء استفاده از عقاید و احساسات مردم اهل سنت کشورهای عراق و سوریه در آنجا نفوذ پیدا کرد در کشورهای آفریقایی نیز این برنامه را پیاده کند و با فریب، افراد را به سمت عقاید سلفی خود سوق دهد و به اصطلاح برای خود پایگاه اجتماعی ایجاد کند، در صورتی که در سایر نقاط مانند اروپا این شرایط وجود ندارد.
دلیل دیگری که می توان بدان اشاره نمود، شرایط نابسامان اقتصادی و وجود فقر گسترده در این کشورهاست. داعش با علم به این موضوع که اکثریت مردم این مناطق از فقر شدید رنج می برند، می خواهد با دلارهای کثیف نفتی که از سوی حامیان خود از جمله عربستان سعودی می گیرد و توزیع آن در بین مردم این کشورها آنها را در ازای مبلغ ناچیزی به نیروهای تروریست خود اضافه کند. کاری که به طور گسترده در زمان حضور داعش در عراق و سوریه شاهد آن بودیم که در مناطق دیگر دنیا از جمله اروپا و آمریکا خیلی مصداق پیدا نمیکند.
در کنار این دو مورد می توان موارد دیگری مانند عدم آگاهی، سطح پایین سواد، ضعف دولت های مرکزی و... را نام برد. فی الحال تا حدودی مشخص گردید که چرا داعش قاره آفریقا را به عنوان میدان جدید فعالیت های خود انتخاب کرده است.
داعش از سال 2017 تاکنون به موازات القاعده در این قاره به خصوص در مناطق شمالی و شرقی آن فعال شده و انشعابات متعددی را تشکیل داده است. از جمله شاخههای داعش می توان به گروهک تروریستی «انصار السنة» در کشور موزامبیک اشاره کرد.
کشور موزامبیک در منطقه شرق قاره آفریقا واقع شده است و از شمال به کشور تانزانیا از غرب به کشورهای زیمبابوه و زامبیا، از جنوب به آفریقای جنوبی و از شرق با اقیانوس هند همسایه است. در حدود یک چهارم جمعیت 30 میلیونی این کشور را مسلمانان اهل سنت تشکیل می دهند که در منطقه شمالی این کشور به نام «کابو دلگادو» ساکن هستند که گروهک «انصار السنة» نیز در آن منطقه حضور دارد. گروهک تروریستی «انصار السنة» که به نام های «الشباب» ، «اهل السنة» ، «اهل سنت سواحیل» نیز معروف می باشد، یکی از شاخه های گروهک تروریستی داعش می باشد که در شمال موزامبیک و منطقه کابودلگادو فعال می باشد.
این گروهک توسط یک مفتی وهابی کنیایی به نام «عبود روگو محمد» که تحت تاثیر تفکرات وهابی و سلفی داعش قرار داشت در سال 2017 پایه گذاری شد. و پس از آن اقدامات تکفیری تروریستی خود را آغاز کرد وهدف خود را سرنگونی دولت مرکزی موزامبیک و ایجاد یک خلافت اسلامی داعش در موزامبیک اعلام کرده است. این گروهک با انتشار ویدئویی در سال 2017 اعلام موجودیت کرد و بیعت خود را با گروهک تروریستی داعش اعلام کرد و پس از آن حملات تروریستی خود را بر علیه ارتش، پلیس و مردم موزامبیک را آغاز کرد.
بیشتر اعضای این گروهک را نظامیان و نیروهای پلیس خائن و فراری موزامبیک تشکیل می دهند هم چنین تعدادی قابل توجه از جوانان موزامبیک و نیروهای تروریستی از سایر گروهک که در سومالی فعال هستند در این گروهک عضو می باشند. تعداد تروریستهای این گروهک چیزی در حدود 2000 تا 4500 نفر تخمین زده می شود. این گروهک ارتباط نزدیکی با گروهک تروریستی «الشباب» که شاخه گروهک القاعده در سومالی میباشد دارد و کمک های بسیاری از لحاظ جذب نفرات و کمک های مالی، تجهیزاتی و لجستیکی از گروهک الشباب دریافت می کند. سرکردگان اصلی این گروهک در حال حاضر: «عبدالفیصل»، «عبدالرحیم»،«عبدالریمانه»، «ابن عمر سالیمو» و «نونو ریمانه» می باشند.
عمده منبع درآمد گروهک انصار السنة از راه های قاچاق مواد مخدر، اسلحه، قاچاق اعضای بدن انسان و تجارت غیرقانونی عاج فیل می باشد. گروهک تروریستی انصار السنة از ابتدای اعلام موجودیت تاکنون جنایت بیشماری را در کشور موزامبیک و در منطقه کابو دلگادو مرتکب شده است که مهم ترین آنها عبارتنداز:
· ده ها مورد حمله تروریستی به مقرهای پلیس موزامبیک و کشتار صدها نیروی انتظامی و غیرنظامیان
· حمله به پایگاه های ارتش موزامبیک و کشتار نیروهای ارتش
· حمله به روستاها وسربریدن مردم بیگناه به جرم تبعیت نکردن از قوانین گروهک
· ترور مقامات و مردم موزامبیک و...
دولت موزامبیک و ارتش این کشور در طول سه سال گذشته نبرد سنگینی را برای مقابله و نابودی این عناصر تروریست آغاز کرده اند و در این مدت کشورهایی مانند مالاوی و آفریقای جنوبی با اعزام نیرو به موزامبیک به کمک ارتش این کشور آمده اند؛ اما تاکنون موفق نشده اند به طور کامل بر این گروهک خونریز و تروریستی فائق بیایند. فعالیت های گروهک تروریستی انصار السنة در شمال موزامبیک تاکنون باعث کشته شدن بیش از 2500 نفر از مردم این کشور و آوارگی بیش از 500 هزار نفر شده است.
این گروهک در جدیدترین اقدامات تروریستی خود با حمله به شمال این کشور بندر «موکیمبوا داپریای» در حاشیه اقیانوس هند را اشغال کردند و 50 نفر از اهالی منطقه را سر بریدند. گروهک تروریستی انصار السنه روز 16 دی ماه99 / 5 ژانویه 2021 با حمله به تاسیسات گازی موزامبیک در منطقه کابو دلگادو اجرای این پروژه را که شرکت فرانسوی توتال به عهده داشت را متوقف کردند.
با توجه به توضیحات فوق می توان گفت پروژه داعش که هدفش تسلط بر منطقه خاورمیانه بود با توجه به شکست قطعیاش اکنون به حوزه جدیدی به نام شرق آفریقا منتقل شده است و حضور گروهک تروریستی وابسته به داعش به یک معضل و مشکل جدی برای مسئولان کشور موزامبیک تبدیل شده است که اگر زودهنگام جلوی فعالیت های مخرب این گروهک گرفته نشود چه بسا می تواند آتش تروریسم را به کشورهای همجوار مانند تانزانیا، زامبیا، زیمبابوه و حتی آفریقای جنوبی بکشاند.
موقعیت جغرافیایی کشور موزامبیک در شرق آفریقا
«موقعیت منطقه مسلمان نشین کابودلگادو در شمال موزامبیک»
«پرچم گروهک تروریستی انصار السنة»
«عبود روگو محمد» بنیان گذار گروهک تروریستی «انصار السنة»
تصاویری از تروریست های گروهک «انصار السنة»
«تروریست های دستگیر شده توسط ارتش موزامبیک»