به گزارش موسسه راهبردی دیده بان، پس از مطرحشدن مسئله زمینههای نفوذ در کشور توسط مقام معظم رهبری، لازم به نظر میرسد که برخی مؤلفههای مربوط به تروریسم،جاسوسی و نفوذ، جهت آشنایی و تبیین برای فضای عموی جامعه مطرحشده و همچنین در آن بصیرت افزایی را مدنظر قرار داد.
دیدهبان در نظر دارد این مسئله را در قالب کتابشناسیهای امنیتی مربوط به سرویسهای جاسوسی غربی بالاخص آمریکا ارایه دهد.
در این گزارش به کتاب "اطلاعات، تروریسم و امنیت ملی" نوشتهی «آتور هاوس» که در کشور آمریکا منتشر شده است میپردازیم.
پس از 11 سپتامبر 2001 ،تروریسم به گفتمان مسلط امنیتی تبدیل شده است که تقریباً در هر اثر مربوط به تروریسم و اطلاعات و امنیت ملی به چشم میخورد. حجم عظیمی از ادبیات تحقیقی به بررسی تروریسم پرداختهاند و حتی دایرهالمعارف پنج جلدی تروریسم نیز به چاپ رسیده است. این کتاب نیز در زمرهی این ادبیات قرار میگیرد و مطالب جالبی را در مورد تروریسم و برداشتهای غلط موجود نسبت به ان ارائه نموده است.
بخش اول کتاب به درک تروریسم اختصاص یافته است و نویسنده تلاش کرده است تا تعریفی از تروریسم ارائه کند. شاید مشکلترین نکته در مورد تروریسم تعریف آن باشدو این مشکل از نگرشهای مختلف افراد ناشی میشود. بیتردید جهان اسلام علاقهای ندارد تا فعالیتهای گروههای فلسطینی را فعالیتی تروریستی ارزیابی کند. از سوی دیگر رژیم صهیونیستی نیز هیچگاه تمایلی ندارد تا فعالیتهای گروههای صهیونیستی پیش از تشکیل اسرائیل جعلی را فعالیتی تروریستی بداند. بسیاری از متخصصان آمریکا و غرب معتقدند که ویژگیهای ذیل را میتوان برای فعالیت تروریستی در نظر گرفت: خشونت، ارعاب یا سرکوب، استدلال سیاسی، مذهبی یا ایدئولوژیکی. نویسنده به پدیده شهادت نیز اشاره کرده است اما در عین حال فعالیت های نیروهای مذهبی را تحت عنوان تروریسم ایدئولوژیکی؟! بررسی کرده است.
در فصل دوم به تمایز بین تروریستها و مبارزان آزادی اشاره شده است و نویسنه به سه گونه حمایت از تروریسم اشاره کرده است: 1- تروریسم تحت هدایت دولت، 2-حمایت دولتی و 3- حمایت غیردولتی. نویسنده نشان میدهد که تروریستها به تنهایی عمل نمیکنند. بنابراین درک ماهیت فعالیت تروریستها بسیار مشکل است و به سختی میتوان تعیین کرد که چه گروهی واقعاً مبارز آزادی است و چه گروهی تروریست است.
فصل سوم به بررسی تاکتیکهای تروریستی اختصاص یافته است. تروریستها به طور پیوسته به جذب افراد میپردازند. پس از این که افراد جذب گروههای تروریستی شدندباید تضمین شود که آنها به گروه وفادار خواهند بود. تروریستها به صورت گروهی فعالیت میکنند و از این گروهها به عنوان فرقه تعبیر می کنند. هضم شدن افراد در این فرقهها پنج مرحله را طی می کند: 1- کثرتزدایی، 2- جدایی از خود (این دو مرحله ماهیت روانشناختی دارند و فرد باید از هرگونه هویت شخصی عاری شود)، 3- جدایی از دیگری (در این مرحله فرد از هویت شخصی دشمن نیز عاری میشود)، 4- شیطانانگاری (در این مرحله فرد یاد میگیرد که فردی یا گروهی یا موجودیتی را شیطان یا محصول شیطان بداند) و 5- انسانزدایی (در این مرحله فرد یاد میگیرد که دشمن فاقد ماهیت انسانی است).
در فصل چهارم تاریخ تروریسم مورد بررسی قرار گرفته است. در این فصل به فعالیتهای صلیبیون، انقلاب آمریکا و انقلاب فرانسه اشاره شده است. نویسنده معتقد است مراحل تاریخی فوق در کنار گسترش کمونیسم باعث شده است تا مواجهه با تروریسم مشکلتر گردد.
برخی از برداشتهای غلط در مورد تروریسم در فصل پنجم مورد اشاره قرار گرفته است. شاه بیت این فصل عبارت است از این که همه نژادها، جنسیتها و معتقدان به مذاهب در طی تاریخ به فعالیتهای تروریستی اقدام کردهاند و اگر تصور کنیم که همه اهالی خاورمیانه تروریست هستند، کاملاً اشتباه فکر کردهایم.