به گزارش دیده بان، سال ۲۰۲۴ به دلیل برگزاری انتخابات در ۵۰ کشور به سال انتخابات شناخته شده شده است؛ در هر انتخاباتی موضوع حقوق بشر یکی از موضوعهای مهم است و این فرصت را به رایدهندگان میدهد تا از میان نامزدهای مختلف افرادی را انتخاب کنند که برای حمایت، حفاظت و پیشبرد حقوق بشر تلاش میکنند.
این موضوع زمانی اهمیت مییابد که بدانیم که در شمار قابل توجهی از کشورها بهویژه کشورهای غربی از جمله آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان و ... حقوق بشر با استانداردهای دوگانهای در دستورکار قرار میگیرد که تضعیف این اصل مهم و انسانی را درپی دارد.
آمریکا از میان مدعیان غربی حقوق بشر، از جمله کشورهایی است که در سال ۲۰۲۴ انتخابات ریاست جمهوری را برگزار میکند؛ نقض حقوق بشری شهروندان این کشور در زمینههای مختلف، نقض حقوق بشری مهاجران به دست این کشور و مهمتر از همه همدستی، مشارکت و همراهی آمریکا در نقض حقوق بشری در کشورها و مناطق مختلف جهان، لزوم بررسی برگزاری انتخابات یادشده از دریچه موضوعهای حقوق بشری را مورد تاکید قرار میدهد.
اجرا و تامین حقوق بشر در آمریکا؛ یک پرسش جدی
در حالی که نقض حقوق بشر از سوی آمریکا یک موضوع مهم و بسیار گسترده است، این موضوع با دستهبندی در قالبهای داخلی و خارجی بهتر قابل بررسی است.
موضوع حقوق بشر در داخل مرزهای آمریکا را به دلیل گستردگی موارد نقض حقوق بشر در این کشور باید با عنوان مهمترین موارد نقض حقوق بشر در آمریکا بررسی کرد.
بیعدالتی نژادی
عدالت نژادی، شعاری زیبا و توهمی تکرارشده در آمریکاست که با رخدادن جنایتهای مکرر علیه اقلیتهای نژادی از مفهوم تهی شده است.
تاریخ طولانی تبعیض نژادی در آمریکا همچنان به رنگینپوستان بهویژه سیاهپوستان و بومیان آسیب میزند؛ این جوامع که از آسیبهای نژادی رنج میبرند، باید برای سادهترین حقوق بشری خود در زمینههای درمان، آموزش، سلامت، مسکن، شغل، ... مبارزه کنند.
این بحران در حالی ادامه دارد که آمریکا در سال ۱۹۶۶ کنوانسیون بینالمللی رفع همه اشکال تبعیض نژادی را امضا کرد و با تصویب این کنوانسیون در سال ۱۹۹۴ متعهد شد که اقدامهای موثر برای اصلاح یا لغو همه قوانین موثر بر ایجاد یا تداوم تبعیض نژادی را اعمال کند.
با وجود این، با گذشت پنج دهه آنچه مشخص است اینکه تبعیض نژادی در درآمد، مسکن و آموزش همچنان اقلیتهای نژادی را در آمریکا رنج میدهد؛ از این رو حمایت و اجرای کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض نژادی باید از مهمترین محورهای مورد تاکید نامزدهای انتخاباتی باشد.
بیعدالتی کیفری
بیعدالتی کیفری در آمریکا با نگاهی به نابرابریهای نژادی در جمعیت زندانی این کشور آشکار میشود.
زندانهای فدرال و ایالتی آمریکا حدود ۲ میلیون نفر را در خود جای دادهاند و نرخ زندانی شدن در آمریکا بالاترین نرخ در سراسر جهان است؛ در عین حال، ۴ میلیون آمریکایی در شرایط آزادی مشروط قرار دارند.
سیاهپوستان آمریکایی ۱۳ درصد جمعیت آمریکا و ۳۳ درصد جمعیت زندانیان این کشور را تشکیل میدهند؛ در عین حال، جوامع بومی و لاتین تبار نیز نرخهای بالای زندانی شدن را تجربه میکنند.
در طول نخستین سال شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰، آمریکا کاهش بیسابقهای در میزان زندانیان را تجربه کرد، اما این روند به شکل نامتناسبی به نفع سفیدپوستان بود.
از سوی دیگر پلیس آمریکا به شکل قابل توجهی تحت تاثیر سویههای نژادی با اقلیتهای نژادی این کشور برخورد میکنند؛ تکیه پلیس این کشور بر تاکتیکهای مرگبار، بهویژه سیاهپوستان را تحت تاثیر قرار میدهد.
قتل شهروندان آمریکایی به دست پلیس این کشور فقط نوک کوه یخی از تعاملهای قهری و اغلب خشونتآمیز پلیس با سیاهپوستان، لاتین تبارها، بومیان، افراد فقیر و دارای معلولیت است.
از سوی دیگر دستگیریهای غیر ضروری در آمریکا ناقض حقوق شهروندان این کشور است و باید خاتمه یابد؛ آمریکا بیخانمانی، پرسهزدن، ... را جرمانگاری کرده و با بازداشت این افراد حقوق آنها را نقض میکند.
بازداشتهای توهینآمیز و پیش از محاکمه نیز جلوههایی دیگر از بیعدالتی کیفری در این کشور هستند؛ استفاده گسترده از حبس پیش از محاکمه افرادی را مجازات میکند که محکوم نشدهاند و این امر عمدتا منجر به از دست دادن شغل، خانواده و تحصیل میشود.
این نوع حبسها عمدتا با الگوریتمی بسیار تبعیضآمیز اعمال میشوند.
نقض حقوق کودکان
کار کودکان بهویژه کار کودکان مهاجر در آمریکا یکی از وجوه نقض حقوق کودکان در این کشور است.
کار کودکان در بخش کشاورزی مرگبارترین صنعت برای کودکان کارگر در آمریکا است؛ با وجود این، قانون کار به کودکان زیر ۱۲ سال اجازه میدهد تا زمانی که مدرسه را از دست ندهند، بهطور قانونی در مزارع با هر اندازهای برای ساعات نامحدود کار کنند؛ در مقابل، همه بخشهای دیگر ۱۶ سال را بهعنوان حداقل سن کار تعیین میکنند و به افراد ۱۴ و ۱۵ ساله اجازه میدهند برای ساعات محدودی در مشاغل خاصی کار کنند.
حق سواد دیجیتال کودکان آمریکایی با گستردگی نقض میشود؛ در سال ۲۰۲۱، حدود ۹.۱ میلیون کودک - ۱۷ درصد از کل دانشآموزان آمریکا و ۲۸ درصد از کسانی که در فقر زندگی میکنند - در خانوادههایی بدون اینترنت زندگی میکردند.
از سوی دیگر حقوق کودکان آمریکایی در فضای آنلاین به شکل هشداردهندهای نقض میشود و آنها در معرض مخاطرههای جدی از جمله سوءاستفاده جنسی قرار میگیرند.
در عین حال، در موضوع کودکان در تماس با نظام حقوقی کیفری، آمریکا تنها کشوری در جهان است که کودکان را بدون امکان آزادی مشروط به حبس ابد محکوم میکند؛ در آمریکا کودکان رنگینپوست با نرخ نامتناسبی در زندانهای بزرگسالان حبس شده، به مجازاتهای بیش از حد محکوم میشوند، بیمورد زندانی میشوند و از فرصتهای طراحی شده برای کمک به آنها در جامعه محروم میشوند.
نقض حقوق مهاجران
سیاستهای ضد مهاجرتی آمریکا با ابزارهای مرگباری اجرا میشوند؛ رویکرد آمریکا برای مدیریت مرزهای جنوبی بر پیشگیری از طریق تاکتیکهای بازدارنده مرگبار متمرکز است: سیاست شکست خوردهای که طی سه دهه گذشته اجرا شد.
سیاستهای یاد شده به افزایش مرگومیر و ناپدید شدن مهاجران در مرزهای آمریکا منجر میشوند، زیرا آنها را برای در امان ماندن از تاکتیکهای مرگبار به سمت حرکت در مناطق خطرناکتر و دورافتادهتر سوق میدهند.
حقوق بشر در مرزهای جنوبی آمریکا موضوعی نامرئی است؛ در مقابل آمریکا سالانه میلیاردها دلار را صرف نظامی کردن مرزهای خود با مکزیک میکند.
تبعیض در حق رای
تضمین حق رای بدون تبعیض یا آثار تبعیضآمیز موضوعی بحثبرانگیز در آمریکاست؛ سابقه طولانی تبعیض آمریکا علیه سیاهپوستان توانایی آنها را در استفاده از حق رای محدود کرده است.
رویههای رایگیری اثرات تبعیضآمیزی بر جوامع سیاهپوست، لاتین تبار و بومیها و افراد دارای معلولیت در آمریکا دارد.
در عین حال، برگزاری انتخابات در آمریکا با چالش ارعاب و خشونت رایدهندگان همراه است؛ به این معنا که گروههای خشن و افراطی علنا دست به ارعاب، آزار و اذیت یا تحریک خشونت علیه رایدهندگان براساس نژاد، رنگ پوست، منشاء قومی، ... میزنند.
موضوع محروم کردن زندانیان از حق رای در آمریکا، مسئلهای است که در رابطه با سیستم حقوقی کیفری این کشور مطرح میشود؛ این در حالی است که محرومیت از حق رای یک شخص به دلیل محکوم شدن به جرم یا هرگونه حضور دیگری در سیستم حقوقی کیفری، نقض قوانین بینالمللی حقوق بشر است.
آمریکا بالاترین میزان حبس را در جهان دارد و رنگینپوستان از اصلیترین قربانیان هستند؛ میلیونها نفر از این افراد بهطور موقت یا دائم حق رای را از دست دادهاند.
نقض دموکراسی ادعایی
دموکراسی ادعایی آمریکا در همین کشور به شکال مختلفی نقض شده و نادیده گرفته میشود؛ بهعنوان مثال، قانونگذاران آمریکایی با ممنوع کردن کتابها و تصویب قوانینی که بحثهای واقعی در کلاس درس درباره نژاد، تاریخ، ... را محدود میکند، به اصطلاح هنجارهای دموکراتیک خود را تضعیف و حقوق بشر را نقض کردند.
بیعدالتی اقتصادی
موضوع تخصیص منابع برای حمایت اجتماعی همگانی و سرمایهگذاری در خدمات عمومی و تنظیم سیستم مراقبتهای بهداشتی، موضوعی جنجالبرانگیز در آمریکا است؛ چراکه میتواند به نقض حقوق بشر منجر شود.
بیعدالتی اقتصادی در آمریکا پیامدهای گستردهای داشته که افزایش نرخ فقر کودکان و دسترسی محدود یا دسترسی نداشتن افراد فقر در این کشور به مراقبتهای اجتماعی از آن جمله هستند.
نقض حقوق بشر با فناوری
نظارت بر شرکتهای فناوری در آمریکا فاقد یک قانون فدرال حفاظت از دادهها با محوریت حقوق بشر است.
در حال حاضر، دادههای شخصی خصوصی شهروندان آمریکایی در معرض سوءاستفاده از سوی بازیگران دولتی و شرکتی، بهویژه شرکتهای فناوری تجاری با قابلیت جمعآوری دادههای پیشرفته، نمایهسازی و قابلیتهای هدف قرار دارد.
هوش مصنوعی نیز یکی دیگر از حوزههای فناوری است که در آمریکا به نقض حقوق بشر منجر میشود.
سوءاستفاده پلیس آمریکا از هوش مصنوعی برای تشخیص چهره در فضای عمومی با مخالفتهای جدی مواجه شده است.
در حالی که شرکتهای رسانههای اجتماعی منبع بسیاری از نگرانیهای حقوق بشری از جمله نگرانیهای مربوط به آزادی بیان هستند، کارکنان پلتفرمهای آنلاین بهویژه در زمینه حملونقل با نقض گسترده حقوق خود مانند دستمزدهای پایین مواجه هستند.
دولت آمریکا نیز به شکل قابل توجهی از ابزارهای جاسوسی برای کسب اطلاعات از شهروندان خود استفاده میکند.
نقض حقوق زیستمحیطی
حذف تدریجی استفاده از سوختهای فسیلی برای حفظ تعهدات حقوق بشری، اقدامی ضروری برای مقابله با بحران آبوهوا است که عمدتا در آمریکا نادیده گرفته میشود.
نقض حقوق زیستمحیطی در آمریکا در عین حال، نژادپرستی نظاممند را تداوم میبخشد و بهطور نامتناسبی بر جوامع به حاشیه رانده شده، از جمله سیاهپوستان، بومیان و دیگر افراد رنگینپوست و جوامع کم درآمد، تحمیل میشود.
نابرابریهای نژادی در سلامت مادران
آمریکا از نرخ بالای مرگومیر مادران و نرخ بالای تولد زودرس که هر دو به میزان قابل توجهی ناشی از نابرابری اجتماعی و اقتصادی هستند، رنج میبرد.
بحران سلامت روان
بحران سلامت روان در آمریکا از جهات مختلفی به نقض حقوق بشر منجر میشود؛ این بحران علاوه بر اینکه با نادیده گرفتن شدن از سوی مقامهای آمریکایی مداوما گسترش مییابد، تیراندازیهای مرگبار پلیس به افراد دارای چنین بحرانهایی را سبب میشود.
نقض حقوق سالمندان
پایان دادن به استفاده نادرست و نامناسب از داروهای ضد روانپریشی در خانههای سالمندان در سالهای اخیر یک درخواست مهم و حقوق بشری در آمریکا بوده است؛ این در حالی است که استفاده از چنین داروهایی ارتباط مستقیمی با افزایش نرخ مرگومیر در میان سالمندان دارد.
از سوی دیگر، کمبود کارکنان در خانههای سالمندان توانایی آنها برای ارائه حمایت کافی و مداوم از ساکنان را کاهش داده که این امر نیز مخاطرات جدی را برای سالمندان رقم میزند.
تلاش برای بیاعتبارسازی عدالت بینالمللی
پاسخگویی در قبال نقض قوانین بینالمللی برای توقف چرخههای خشونت و سوءاستفاده و ایجاد احترام برای حاکمیت قانون بسیار مهم است.
این در حالی است که آمریکا با اتخاذ استانداردهای دوگانه و مانعتراشی در مسیر تحقیقات محاکم بینالمللی از جمله دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان بینالمللی کیفری، در مسیر بیعدالتی بینالمللی حرکت میکند.
آمریکا از جمله کشورهایی است که به اساسنامه رم دیوان بینالمللی کیفری جهت ایستادن در کنار ۱۲۳ کشور عضو دیگر برای پیگیری عدالت برای جدیترین جنایتهای بینالمللی نپیوسته است.
این کشور تاریخی طولانی در نقض قوانین بینالمللی دارد که عمدهترین آنها مانند جنایتهای جاری در زندان گوانتانامو در جریان جنگ ادعایی آمریکا علیه تروریسم رخ دادند.
بیتوجهی به اصل مهم پیشگیری و مقابله با جنایت
آمریکا برخلاف ادعاهای مکرر و معرفی استراتژیهای متعدد برای پیشبینی، پیشگیری و واکنش به جنایتهای در سراسر جهان، عملا در مسیر توسعه سیاستها و ابزارهایی جهت رقم خوردن بدترین جنایتها بوده است.
همدستی و مشارکت آمریکا با رژیم صهیونیستی در جنایت علیه غزه از مهمترین مصادیق این موضوع است.
نقض حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکا
در حالی که آمریکا از زمان حملات ۱۱ سپتامبر، بهاصطلاح عملیات ضد تروریستی خود را در سراسر جهان گسترش داده است، نه فقط افکار عمومی جهانی بلکه حتی افکار عمومی در آمریکا نیز نمیدانند که نظامیان آمریکایی کجا هستند، چه میکنند و چه اقدامهای پنهانی به نام مردم آمریکا و مبارزه با تروریسم انجام میدهند.
از ۱۱ سپتامبر تاکنون همه دولتهای آمریکا، یکی پس از دیگری بسیاری از این تعهدات ناشی از قوانین بینالمللی و حقوق بشری را نادیده گرفتهاند و این امر به نقض حقوق بشر از جمله شکنجه، کشتار غیرقانونی و تلفات نامتناسب غیرنظامیان منجر شده است؛ ضمن اینکه به اعتبار ادعایی این کشور در سطح جهان آسیب زده است.
حقوق بشر برخلاف آنچه دولتهای آمریکا ادعا میکنند، در حوزه سیاست خارجی این کشور اولویتی ندارد و آمریکا نه تنها نقض حقوق بشر متحدان یا شرکای خود را نمیبیند، بلکه عملا دست به سفیدشویی آنها نیز میزند.
این کشور با فروش گسترده تسلیحات به بدترین ناقضان حقوق بشر در سطح جهان برای آنها در کاخ سفید فرش قرمز هم پهن میکند.
اعمال و تحمیل تحریمهای یکجانبه علیه کشورهای مستقل یکی دیگر از جلوههای نقض حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکا است.
منبع: خبرگزاری میزان