تسخیر لانه جاسوسی؛ پایانی بر استعمار آمریکا در ایران

یوم‌الله ۱۳ آبان را می‌توان پایانی بر سیاست‌های استعماری آمریکا در ایران و ریشه‌کن شدن این سیاست نامید.

به گزارش دیده بان، یوم‌الله ۱۳ آبان به‌عنوان روز دانش‌آموز و روز ملی مبارزه با استکبار جهانی در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران نام‌گذاری شده است.

تسخیر لانه جاسوسی آمریکا یکی از مهم‌ترین رویداد‌ها در تاریخ مبارزات ملت ایران علیه استعمار است و به نوعی با تسخیر سفارت آمریکا، استعمار این کشور از ایران برای همیشه ریشه‌کن شد.

مروری بر رویداد تاریخی ۱۳ آبان

چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آشکار شدن چهره واقعی آمریکا برای ملت ایران و فعالیت‌های مداخله‌جویانه دولت آمریکا، تعدادی از دانشجویان پیرو خط امام در روز ۱۳ آبان ماه سال ۱۳۵۸ به سمت محل سفارت آمریکا حرکت کردند و کنترل این ساختمان را برعهده گرفتند.

امام خمینی (ره)، بنیان‌گذار انقلاب اسلامی اقدام دانشجویان را در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا به‌عنوان انقلاب دوم و فراتر از انقلاب اسلامی توصیف کرد.

رهبر انقلاب نیز دلیل این نامگذاری را خنثی کردن توطئه دشمن توصیف کردند و از این روز به‌عنوان روز مبارزه با استکبار در تقویم جمهوری اسلامی ایران یاد می‌شود.

تسخیر سفارت آمریکا که به تسخیر لانه جاسوسی معروف است، اقدامی منحصر به فرد در تاریخ انقلاب اسلامی به‌شمار می‌رود.

تاریخ طولانی مداخله آمریکا در امور کشور‌ها

تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در سال ۱۳۵۸ در ادامه رویداد‌های مهم پس از پیروزی انقلاب اسلامی دست استعمار آمریکا را برای همیشه از ایران کوتاه کرد.

آمریکا سابقه طولانی مداخله را در امور کشورهای جهان در کارنامه خود دارد و بسیاری از کشور‌ها در حال حاضر نیز هدف سیاست‌های مداخله‌جویانه و استعماری آمریکا قرار دارند.

بیشتر بخوانید:تاریخ دیرینه استکبار و مداخله‌گری آمریکامداخله‌گری مرگبار واشنگتن در آمریکای لاتین

این مداخله‌های سیاسی و نظامی که در راستای اهداف استعماری آمریکا ادامه می‌یابد اغلب با پوشش‌هایی مانند حقوق بشر، دموکراسی و ... صورت می‌گیرد.

۲۵۰ مداخله نظامی آمریکا در جهان

آمریکا دستکم ۲۵۱ مداخله نظامی را بین سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۲ در سطح جهان انجام داده است؛ این رقم براساس گزارش سرویس تحقیقات کنگره، یک موسسه دولتی آمریکایی است که اطلاعاتی را از طرف کنگره جمع‌آوری می‌کند.

این گزارش ۲۱۸ مداخله نظامی دیگر آمریکا را بین سال‌های ۱۷۹۸ تا ۱۹۹۰ مستند کرده است.

از سال ۱۷۹۸ تاکنون در مجموع ۴۶۹ مداخله نظامی آمریکا انجام شده که ازسوی کنگره تایید شده است.

این داده‌ها در مارس ۲۰۲۲ ازسوی سرویس تحقیقات کنگره (CRS) در سندی با عنوان «نمونه‌های استفاده از نیرو‌های مسلح آمریکا در خارج از کشور، ۱۷۹۸-۲۰۲۲» منتشر شد.

فهرست کشور‌هایی که ازسوی ارتش آمریکا هدف قرار گرفته‌اند، بیشتر کشور‌ها از جمله در هر کشور آمریکای لاتین و دریای کارائیب و بیشتر قاره آفریقا را شامل می‌شود.

براساس گزارش CRS، از آغاز سال ۱۹۹۱ تا اوایل سال ۲۰۰۴، ارتش آمریکا ۱۰۰ مداخله انجام داد.

این گزارش نشان می‌دهد که از پایان جنگ سرد اول در سال ۱۹۹۱، در لحظه هژمونی تک قطبی آمریکا، تعداد مداخلات نظامی واشنگتن در خارج از کشور به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

از مجموع ۴۶۹ مداخله نظامی خارجی مستند، سرویس تحقیقات کنگره می‌گوید که دولت آمریکا تنها ۱۱ بار به‌طور رسمی اعلام جنگ کرده است، تنها در پنج جنگ جداگانه.

این اعداد برآورد‌های محافظه‌کارانه هستند، زیرا شامل عملیات ویژه آمریکا، اقدام‌های مخفیانه یا استقرار داخلی نمی‌شوند.

این فهرست شامل اقدام‌های مخفیانه یا رویداد‌های متعددی نمی‌شود که در آن نیرو‌های آمریکایی از زمان جنگ جهانی دوم در خارج از این کشور در نیرو‌های اشغالگر یا برای مشارکت در سازمان‌های امنیتی متقابل، توافق‌نامه‌های پایگاه، یا کمک‌های معمول نظامی یا عملیات آموزشی مستقر شده‌اند.

تقویت رویکرد ضدآمریکایی در بسیاری از کشور‌های جهان

این مداخله‌ها در طول سالیان متمادی اگرچه تبعات بسیاری را برای کشور‌های هدف برجای گذاشته، اما به‌تدریج پیامد‌هایی را برای آمریکا به همراه داشته است.

امروزه شاهد به حاشیه رفتن رویکرد تک‌قطبی آمریکایی و تقویت چندجانبه‌گرایی هستیم که موجب انزوای آمریکا در بسیاری از زمینه‌ها شده است.

از غرب آسیا گرفته تا کشور‌های آفریقایی رویکرد ضدآمریکایی تقویت شده و احساست ضدآمریکایی در حال تقویت شدن است.

طی سال‌های اخیر نیز برخی از کشور‌ها با ردکردن سیاست‌های استعماری غرب و آمریکا، اقدام به اخراج نظامیان آمریکایی هستند.

خروج نظامیان آمریکایی از کشور‌های آفریقایی را می‌توان نمونه‌ای از این تقویت احساسات ضدآمریکایی در جهان دانست.

 

منبع: خبرگزاری میزان




انتهای متن/

یکشنبه, 13 آبان 1403 ساعت 11:21

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید