به گزارش موسسه راهبردی دیدهبان؛ بمب خوشهای یکی از جنایت بارترین انواع سلاحهای کشتار جمعی است و به موجب کنوانسیون بینالمللی مهمات خوشهای مصوب سال 2008، همه نوع تولید، انتقال و ذخیره این نوع سلاح ممنوع اعلام شده است.
اینکه در سال 2016 چگونه کشوری که مدعی رعایت حقوق بینالملل است در جایگاه فروشنده قرار دارد؟ سوالی است که همانند صدها سوال دیگر نسبت به عملکرد ظالمانه کاخ سفید وجود دارد اما با وجود همراهی نهادهایی که بنا بود جهانی باشند، پاسخی برای آن یافت نمیشود.
بیش از یکسال است که رژیم آل سعود در اقدامی خلاف قواعد و قرارداهای بینالمللی و انسانی حملات متعددی علیه حاکمیت مردم در یمن ترتیب داده است و در این میان هزاران زن و کودک بی دفاع که نقشی در این جنگ تحمیلی نداشتهاند قربانی شدهاند.
در همین راستا سازمان دیدهبان حقوقبشر در ماه جاری با اعلام این که، عربستان از بمبهای خوشهای ساخت آمریکا علیه غیرنظامیان در یمن استفاده کردهاست، از واشنگتن خواست تولید و عرضه این نوع سلاح را متوقف کند.
این سازمان همچنین از عربستان درخواست کرد از بمبهای خوشهای در حملات خود استفاده نکند.یک مقام ارشد آمریکایی که نامی از وی برده نشده نیز، در توضیح چرایی توقف تحویل محمولههای خوشهای به عربستان گفت که این نوع سلاح در مناطقی که گفته شده غیرنظامیان ساکن آن بودهاند، مورد استفاده قرار گرفته است.
براساس اعلام دیدهبان حقوقبشر، بمبهای خوشهای به سرعت غیرنظامیان را در جریان درگیریها هدف تهدید قرار میدهد. حتی این نوع سلاح پس از پایان درگیریها نیز تاثیر خود را برجا میگذارد، به نحوی که باقی مانده مهمات منفجر نشده به مینهای زمینی بدل میشود.
سوالی که اینجا پیش میآید این است که طی بیش از یکسال گذشته آیا نهادهای حقوقبشری و ایالات متحده از نحوه استفاده و عملکرد این سلاح کشتارجمعی در یمن خبر نداشتهاند؟
موارد متعدد جنایت جنگی در یمن توسط رئیس پنل حقوقبشر! و یک بام چند هوای مدعیان سبب شده تا افکار عمومی مستقل جهان دیگر ارزشی برای نهادهای ظاهرا بین المللی حقوقبشر قائل نباشند.
گفتنی است، روزنامه الکترونیکی «رأیالیوم» در مقالهای در ستون «سخن سردبیر» به قلم «عبدالباری عطوان» تحلیلگر مطرح جهان عرب به تصمیم آمریکا به توقف صادرات بمبهای خوشهای به عربستان سعودی پرداخت و نوشت: این اقدام میتواند ضربه بزرگی به لحاظ سیاسی و حقوقی به دولت عربستان وارد کند.
اتخاذ این تصمیم، که تصادفی نبوده است، حکومت سعودی را برای متوقف کردن بمباران غیرنظامیان یمنی توسط هواپیماهای «توفان قاطعیت» تحت فشار شدیدی قرار میدهد، به عبارتی دیگر اتخاذ چنین تصمیمی واکنشی عجولانه نبوده بلکه با استناد به اطلاعات و شواهد عینی و تایید شده بوده است.