به گزارش موسسه راهبردی دیدهبان،جریانات تکفیری در سایه حمایت غیرمستقیم دولتهای اروپایی و ایالات متحده طی چند سال گذشته علاوه بر تضعیف دولت قانونی در سوریه سبب شدهاند تا جنگی خانمان برانداز در این کشور بوقوع بپیوندند که هرچه جلوتر میرویم نقطه امیدی برای پایان آن متصور نیست. حتی با فرض اتمام جنگ ، حجم وسیع کینه ها و خونخواهی مردم این کشور از هر دو سو سبب میشود که بازگشت آرامش به منطقه شام امری شاید محال بنظر برسد.
صرف نظر از صدها هزار کشته و زخمی این واقعه، میلیونها نفر از ساکنان این کشور آواره شده و پی یک سرپناه امن نزد بیگانگان میگردند. در همین رابطه دیدهبان حقوق بشر سوریه با انتشار گزارشی اعلام کرد، تعداد شهروندان سوری که در جریان جنگ در داخل و خارج از این کشور آواره شدهاند به بیش از 13 میلیون تن میرسد.
بنا به اعلام این مرکز مستقر در انگلیس، حدود 5 میلیون و 835 هزار سوری از زمان آغاز جنگ این کشور در سال 2011 از کشورشان گریختهاند که نیمی از آنها کودک و 35 درصد زن هستند و مردها تنها 15 درصد این جمعیت را تشکیل میدهند. ترکیه که اکنون میزبان بزرگترین جمعیت پناهجویان جهان است در حال حاضر حدود 9 / 1 میلیون آواره را در خود جای داده که 62 درصد آنها سوری هستند. در ادامه این گزارش که همزمان با "روز جهانی آوارگان" منتشر شد آمده است: از نظر پذیرش پناهجو، ترکیه در رتبه اول و لبنان و اردن هر کدام با داشتن یک میلیون و 700 و یک میلیون و 400 پناهجو در رتبههای دو و سوم قرار دارند. در گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه همچنین خاطرنشان شده حدود 7 میلیون سوری در داخل کشورشان بیجا و مکان هستند که دست کم 4 میلیون و 500 تن از آنها در شرایطی به سر میبرند که به کمکهای بشردوستانه فوری نیازمندند .
گفتنی است مدعیان حقوق بشر طی سالهای گذشته همواره دولت مرکزی را مقصر دانسته و هیچ تلاشی برای اجماع جهانی در نهادهای حقوقی بین المللی علیه تروریستها نکرده و حتی رجوع به آرای عمومی در سوریه را نیز حمایت نکردند.