در 23 ژوئیه سال 2014، شورای حقوق بشر طی قطعنامه ای، تصمیم به اعزام فوری کمیته مستقل تحقیق گرفت تا به بررسی تمام موارد نقض حقوق بشردوستانه بین المللی و قوانین بین المللی حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین، از جمله شرق بیت المقدس، به ویژه در نوار غزه بپردازد. این تحقیقات به ویژه در خصوص عملیات نظامی رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه در سال 2014 و برای بررسی جرایم ارتکابی این رژیم نا مشروع صورت گرفت تا عاملان این جنایات از مجازات مصون نباشند و در برابر جامعه بین المللی پاسخگو باشند. علاوه بر آن با انتشار حقایق جنایات رژیم صهیونیستی از غیر نظامیان و مردم بیگناه فلسطینی در برابر حملات بیشتر این رژیم محافظت شود. در این راستا رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل کارشناسانی برجسته را برای بررسی حقایق و فجایع رخ داده انتخاب کرد.
اعضای این کمیته به طور رسمی کار خود را در 16 سپتامبر سال 2014 آغاز کردند. اعضای این کمیته بارها و بارها از رژیم صهیونیستی خواستند که به آنها اجازه ورود به خاک فلسطین اشغالی، از جمله کرانه باختری، شرق بیت المقدس و نوار غزه را بدهد اما رژیم صهیونیستی به هیچ یک از درخواست های آنها پاسخ نداد و مانع ورود کارشناسان سازمان ملل شد.
کمیته تحقیق سازمان ملل ماموریت خود را برای بررسی اتهام موارد نقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بین المللی درفواصل تاریخی 13 ژوئن تا 26 اوت 2014 در سراسر فلسطین اشغالی، به ویژه در غزه ، متمرکز کرد. هرچند رژیم صهیونیستی مانع از سفر تیم تحقیق سازمان ملل به غزه شد، اما به گفته گزارشگران کمیته تحقیق بیشتر مستندات این تحقیق ، از مصاحبهها و گزارش سازمانهای غیردولتی به دست آمده است.
این کمیته و دبیرخانه آن بیش از 280 مصاحبه با قربانیان و شاهدان انجام داد و بیش از 500 اظهارنامه و اسناد کتبی ازطرف منابع گسترده ای از جمله شاهدان عینی، گزارش های پزشکی و نظرات کارشناسی متخصصین اسلحه به دست آورد. علاوه بر آن تصاویر ماهواره ای، فیلم های ویدئویی و عکس های آرشیوی از روزهای جنگ غزه و همچنین دیدگاه های حقوقی متخصصان حقوق بین الملل از دیگر منابع مورد استفاده کمیته تحقیق بود. طبق گفته کارشناسان سازمان ملل تمامی این اطلاعات و اسناد آشکار و در دسترس عموم است ، از جمله اینکه برخی از این اسناد در وب سایت های رسمی رژیم صهیونیستی نیز یافت می شود.
روز دوشنبه 22 ژوئن کمیته مستقل تحقیق سازمان ملل متشکل از "ماری مک گووان دیویس" ، رئیس این کمیته و قاضی سابق دادگاه عالی نیویورک و " دو دو دینه" ، کارشناس سنگالی ، پس از یک سال تحقیق ، یافتههای خود درباره حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه در سال 2014 را منتشر کرد. این گزارش 184 صفحهای ، به حوادث وحشتناک و جزئیات جنگ افروزی رژیم صهیونیستی در غزه پرداخته است.
سازمان ملل در این گزارش به موارد نقض آتش بس، حمله به غیرنظامیان و مراکز و خودروهای امدادی و همچنین بمباران کور مناطق غیرنظامی اشاره کرده و آن را از مصداقهای جنایات جنگی توسط اسرائیل دانسته است.
نیروهای ارتش اسرائیل در جنگ تابستان گذشته به غزه بیش از 6000حملات هوایی انجام دادند که در طی آن مناطق مسکونی و دیگر ساختمان ها را مورد هدف قرار دادند. در زمان جنگ یکی از اقدامات احتیاطی دولت ها تلاش برای به حداقل رساندن خسارات احتمالی و ناخواسته به غیر نظامیان است. اما گزارش کمیته تحقیق سازمان ملل نشان می دهد که بیشتر حملات نیروهای رژیم صهیونیستی در اوقات طول شب که افراد در حال خواب بودند و یا در وقت نماز یا افطار و سحر صورت گرفته است که در این زمان معمولا تمامی اعضای خانواده در کنار یکدیگر هستند. بر اساس مستندات و گزارش های سازمان های غیر دولتی، در جنگ غزه بیش از 2 هزار و 140 فلسطینی کشته شدند که بیشتر آنها از جمله 551 کودک و 299 زن غیرنظامی بودند. این در حالی است که بیش از 11 هزار فلسطینی از جمله 3540 زن و 3436 کودک نیز در طول حملات اسرائیل مجروح شدند. تعداد تلفات اسرائیلیها نیز 73 نفر گزارش شده که عمده آنها نظامی هستند.
نکته دیگری که در این حملات به چشم می خورد و بر درد و رنج مردم بیگناه غزه می افزاید، آسیب های جدی به زیرساخت ها و تخریب عمده خانه های مردم غزه است. حملات گسترده رژیم صهیونیستی در جنگ غزه دست کم منجر به تخریب کامل بیش از 2000 خانه، و تخریب جزئی حداقل 2200 خانه شده است.
کمیته تحقیق سازمان ملل در بسیاری از موارد مورد بررسی خود و با توجه به گزارش ارسال شده توسط سازمان های محلی و بین المللی، به این نتیجه رسیده است که هدف گرفتن طیف وسیعی از خانه های مسکونی توسط رژیم صهیونیستی به عمد صورت گرفته و خانه های مسکونی جزو اهداف اولیه این رژیم نامشروع بوده است. به نظر کمیته تحقیق، هرگونه تلاش اسرائیل برای پاسخگویی به این جنایات بی فایده است. زیرا اصل تفکیک نظامیان از غیر نظامیان در حملات و جنگ ها یکی از مفاهیم کلیدی در قوانین بین المللی بشردوستانه است. بر اساس اصل تفکیک باید میان افراد و اموال نظامی و غیرنظامی تفکیک صورت گیرد، از آنجا که حمله به افراد و اموال غیرنظامی ممنوع است، نتیجه تفکیک آن است که از این افراد و اموال حمایت لازم به عمل خواهد آمد.
کمیته تحقیق در گزارش خود آورده است: «این واقعیت که اسرائیل حتی پس از احراز آثار وخیم حملات هواییاش در قبال غیرنظامیان، رویه خود را تغییر نداد، این پرسش را به همراه دارد که آیا این موضوع بخشی از سیاست گستردهتری نبوده که دست کم به طور تلویحی در بالاترین سطوح کابینه تلآویو تایید شده است؟»
رژیم صهیونیستی طبق مقررات و معاهدات بین المللی که آن ها را تصویب کرده موظف است که حقوق فلسطینیان را در سرزمین های اشغالی رعایت کند و حق هیچگونه تعرضی را در زمان جنگ به غیر نظامیان ندارد. در غیر اینصورت باید در برابر جنایت و جرایم خود به جامعه بین المللی پاسخگو باشد. شواهد و مستندات این گزارش و سایر گزارش های سازمان ملل به خوبی نشان می دهد که این رژیم جنایتکار در طی سالیان طولانی اشغال این سرزمین همواره مرتکب جنایات هولناکی علیه زنان، کودکان و مردم بیگناه سرزمین های اشغالی شده است. به نظر می رسد عدم اقدام موثر جامعه بین المللی و دولت های عضو سازمان ملل این رژیم را در انجام جنایت های خود جسورتر کرده است. به طوری که طبق گفته کمیته تحقیق سازمان ملل از احساس مصون بودن از مجازات مقامات اسرائیلی در خصوص ارتکاب جرایم جنگی ابراز نگرانی کرده است.