مقاومت در برابر تکفیر
بررسی نقش علما و مردم عراق در مقابله با جریان‌های تکفیری

صحنه امروز عراق را در اختیار توان مردمی و اتحاد دینی عراقی‌ها دانست که با استفاده از ظرفیت‌های ملت عراق و با هدایت مرجعیت و قدرت رهبری و نفوذ آنها بدست آمده است.

موسسه راهبردی دید بان، گروه تکفیری داعش در اواخر سال 1392 هجری شمسی تجاوز خود را علیه مردم بی‌دفاع و مظلوم عراق آغاز کرد،‌ بر طبق اطلاعات اولیه‌ای که از جنایات آنان به دست آمد هزاران واحد مسکونی را در حملات ابتدایی ویران کردند. همکاری بازمانده‌های باقی‌مانده رژیم بعث در ارتش عراق با اعضای این گروه تروریستی، سبب شد که قسمتی از شمال این کشور را به تصرف خود دربیاورند و تجهیزات نظامی مستقر در این مناطق را غارت کرده و از آن علیه مردم استفاده کنند.

غالب شهرهای مورد تصرف داعش از منابع زیرزمینی فراوانی برخوردار هستند و این گروه توانسته در مدت کمی با فروش منابع نفت و گاز به منابع مالی خوبی دست پیدا کند. آنها حتی در یک مورد از غارت‌هایشان در شهر موصل توانستند مبلغ ۴۲۹ میلیون دلار از یکی از بانک‌های این شهر بدست آورند. مجموع این اقدامات داعش را در مقطعی به ثروتمندترین گروه تروریستی جهان تبدیل کرد. آمارها و اخبار بدست آمده از این گروه تروریستی نشان می‌دهد که آنها پیش از تصرف موصل از دارایی نقدی معادل ۸۷۵ میلیون دلار برخوردار بوده‌اند و اتفاقات بعد از تصرف موصل نیز احتمالاً دارایی گروه را به چند میلیارد دلار افزایش داده است.

گذشته از غارت تسلیحات و ادوات نظامی توسط این گروه که کاربردی صرفاً تروریستی علیه ملت عراق دارند، سرقت منابع و پول نیز با هدف عضوگیری و تطمیع و فریب برخی جوانان عراقی و حتی غیر عراقی به منظور پیوستن به گروه صورت می‌گیرد. هرچند که داعش بر روی جذب و استفاده از نیروهای بومی بسیار حساب باز کرده و برای این منظور تبلیغات وسیعی را در شهرها و روستای تحت تصرف خود صورت می‌دهد، اما واقعیت رفتار ملت مسلمان عراق در برابر تجاوزات این گروه تروریستی و مدعی اسلام چیز دیگری است. درحالی که تروریست‌های داعش سعی دارند با القائات غلط و تبلیغات مذهبی از خلال اختلاف‌افکنی میان اهل تسنن و شیعیان عراق فرصت حمایت و عضوگیری برای خود کسب کنند، اما در صحنه عراق مشاهده می‌شود که اولین مقاومت‌های مردمی در برابر این گروه تروریستی از ناحیه عشایر که غالب آن‌ها سنی هستند، صورت گرفته است.

بررسی وضعیت عراق از ابتدای تجاوزات گروه‌های تکفیری و مقاومت این کشور علیه تحرکات تروریست‌‌ها نشان می‌دهد که با شدت گرفتن تجاوزات داعش و با عنایت به خلاء موجود در ماه‌های ابتدایی حمله داعش به عراق که در نتیجه برخی خیانت‌ها در قوای نظامی این کشور رخ داد، کم‌کم موجی مردمی و خودجوش علیه تروریست‌ها آغاز شد. در این میدان نقش علمای اسلامی در هدایت و حرکت جامعه عراق به شدت پر رنگ بوده است. صدور فتاوای اعلام جهاد علیه تروریست‌ها و اعلام ضروری بودن آمادگی مردم برای مبارزه با هر عملی که تهدیدی برای جامعه اسلامی است، از نمونه‌ تلاش‌های علمای دینی عراق در تشکیل اتحاد علیه ترورست‌ها بود. در همین رابطه فتوای آیت‌الله سیستانی به عنوان یکی از پرنفوذترین علمای عراقی که حتی می‌توان ایشان را به عنوان رهبر مسلمانان عراق دانست، بدین شرح بود: «هرکسی که می‌تواند سلاح به دست بگیرد، برای دفاع بجنگد.»

شیخ عبدالمهدی کربلایی، نماینده آیت‌الله سیستانی، پس از نماز جمعه در شهر کربلا، این دعوت آیت‌الله سیستانی را برای حاضران بیان کرد. کربلایی بابیان اينكه عراق با اوضاع بسيار خطرناكی روبرو شده است، افزود: «بايد هوشيار باشيم كه دفاع از عراق مسئوليت ملی و دينی خطيری است، زيرا كشور و ملت عراق با چالش و خطري بزرگ روبرو شده‌اند و هدف حمله تروریست‌ها قرار گرفته‌اند و درنتيجه همه اقشار و طایفه‌های ملت عراق در معرض اين حمله قرار دارند و همگی بايد با صبر و استقامت و شجاعانه سلاح در دست ‌گیرند و با تروریست‌ها مقابله نمايند.»

در بیانیه‌ای که ممهور به مهر دفتر حضرت آیت‌الله‌العظمی سیستانی است، آمده است: «مقام عالی مرجعیت دینی با نگرانی رخدادهای استان نینوا و موصل را پی‌گیری می‌کند. از تمام مسئولین می‌خواهد که با وحدت کلمه با این رخداد برخورد کنند و از نیروهای مسلح عراق در برخورد با گروه‌های تروریستی حمایت می‌کند‎.»

در واقع آغاز تشکیل گروه‌های مردمی برای مقابله با تروریست‌‌ها بعد از موضع‌گیری‌های صریح و شفاف علمای دینی ازجمله آیت‌الله سیستانی صورت گرفت و موج گسترده داوطلبان عراقی شکست‌های جبران ناپذیری را بر تکفیری‌ها وارد کرد و حتی بسیاری از مناطق تحت تصرف آنان آزاد شده و آوارگان به مناطق مسکونی خود بازگشتند. اهمیت مقاومت مردمی به رهبری مرجعیت را می‌توان در کلام مقام معظم رهبری دید ایشان در دیداری که با نخست‌وزیر عراق داشتند با توصیه‌ای به ایشان فرمودند: «وضعیت فعلی منطقه و عراق نتیجه سیاست‌های غیرمسئولانه برخی از کشورها در سوریه است. اعتمادی به صداقت مدعیان مبارزه با داعش نداریم. جوانان عراقی به میدان آمده با فتوای مرجعیت ثروتی گران‌بها هستند.»

رهبر انقلاب در جای دیگری ائتلاف علیه داعش را مورد انتقاد قرار داده و بیان می‌دارند که هدف از تشکیل این ائتلاف برای چه بوده است؟ و در ادامه به علت اصلی پیروزهایی که در عراق صورت گرفته اینگونه اشاره می‌کنند: «آن حرکتی که کمر داعش را در عراق شکست، کار آمریکایی‌ها نبود، کار مردم و ارتش عراق بود. آمریکا می‌خواهد بهانه پیدا کند که در عراق و سوریه هم مانند پاکستان هر جا دلش می‌خواهد وارد شود و بمباران کند.»

حرکت‌های گسترده مردمی در عراق و پیروزی‌های قابل توجه در مقابل گروه‌های تروریستی برکات دیگری نیز برای این کشور داشت که یکی از آنها از بین رفتن پازل غرب برای مدیریت ادامه بحران بوجود آمده در عراق بود. به عبارت دیگر آمریکا در حالی که مشغول جمع‌آوری یک ائتلاف غربی دیگر بود تا به بهانه مبارزه با تروریسم و نجات ملت عراق دگربار به عراق لشگرکشی کرده و پایگاه محکمی برای خود در منطقه ایجاد کند، موفقیت‌های ملت عراق این فرصت را از آمریکا گرفت. همین امر هم سبب شد تا آمریکا از طریق عوامل مختلف خود در منطقه، عراق را به سوی اختلافات مذهبی هدایت کرده و در نتیجه توان عراقی‌ها برای مقابله با تروریست‌ها را از میان ببرد. این امر می‌توانست دگربار فرصتی برای تحقق آرزوی آمریکا در ورود نظامی به خاک عراق ایجاد کند. اما باز هم این علمای اسلام بودند که با هدایت صحیح خود فضای اختلافات و درگیری‌های داخلی را کنترل نموده تا قدرت مردمی عراق صرف مبارزه با تروریسم گردد.

بنابراین می‌توان صحنه امروز عراق را در اختیار توان مردمی و اتحاد دینی عراقی‌ها دانست که با استفاده از ظرفیت‌های ملت عراق و با هدایت مرجعیت و قدرت رهبری و نفوذ آنها بدست آمده است.




انتهای متن/

سه شنبه, 06 مرداد 1394 ساعت 09:55

نظرات  

پاسخ + 0 --
حسین علیزاده 1394/05/06 - 15:17
خدا انشاء الله مرجعیت رو برای اسلام حفظ کنه که در نبود معصومان به خوبی مردم رو یاری میکنند و به بهترین روش هدایت امور رو به دست دارند.

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید