سفیر سابق بریتانیا در ایران در مصاحبهای با روزنامه گاردین در روز 16 نوامبر، ایران را سد محکمی در مقابل آمریکا بیان کرد و اظهار داشت که تحریمهای یکجانبه از سوی ایالاتمتحده بیشتر از اینکه به ضرر ایران باشد به ضرر آمریکاست زیرا آمریکا با این کار قدر خود را در بین جوامع بینالملل و متحدانش بسیار پایین آورد. سفیر سابق بریتانیا در ایران یادداشت خود را اینگونه آغاز میکند :
جنگ اقتصادی ترامپ با ایران محکومبه شکست است
با درخواست شرکتهای خریدار نفت ایران و فقدان حمایت جامعه بین المللی از تحریمهای آمریکا، رویکرد خصمانه ایالاتمتحده محکوم به شکست است.
آمریکا علیه ایران جنگ اقتصادی اعلام کرده است: دولت ترامپ بعد از خروج از توافق هستهای ایران که به تأیید شورای امنیت رسیده بود مبارزهای یک جانبه با سایر دنیا بر سر تجارت قانونی با جمهوری اسلامی را آغاز کرده است.
این سیاست بر این ادعا استوار است که ایران یک تهدید امنیتی مهم برای مردم آمریکاست، اما به وضوح در این رابطه مبالغه شده است. این بیانیه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، مبنی بر اینکه تحریمها ابزاری برای تضمین رفتار عادی ایران است، بیآنکه بخواهد، بیانیهای غیر قابل قبول است.
آمریکا کشور نرمالی نیست. همدستی در خشونتهای هراسآور علیه یمن و حمایت از استعمار اسرائیل علیه فلسطین، رفتارهای نرمال و عادی نیستند. حقیقت این است که همه کسانی که در درگیریهای منطقهای خاورمیانه مداخله میکنند- از جمله ایران- کاری را انجام میدهند که دولتها همواره انجام میدهند، یعنی تلاش برای اثرگذاری بر رویدادها در جهت منافع واقعی یا ادراکشده خودشان.
با وجود این، آمریکا اینطور خواسته که مواضعش در قبال ایران خصومتجویانه باشد. آیا این سیاست هیچ امتیاز راهبردی به بار خواهد آورد؟به عنوان سفیر انگلیس در تهران در سال 2005، متوجه مخالفت این کشور با نخستین تلاش غرب برای تصویب یک معامله هستهای همراه با همتایان فرانسوی و آلمانی شدم. تحلیلگران اغلب اشتباه میکنند، زیرا ما فکر میکنیم که نبردهای آینده مانند مبارزههای امروزمان هستند، اما این چیزی است که من باور دارم ممکن است اتفاق بیفتد.
به نظر من ایران به رغم افزایش تورم و رکود شدیدی که به گفته صندوق بینالمللی پول در حال کاهش است، یک کشور با ثبات خواهد بود. حتی اگر نارضایتیهای داخلی و اعتراضها بالا بگیرد، رهبران ایران اوضاع را کنترل خواهند کرد.
انتخابات سال 2020 ایالاتمتحده آمریکا برای آنها (ایرانی ها) بسیار مهم خواهد بود. اگر ترامپ مجدداً برنده شود، آنها نمی توانند برای چهار سال دیگر این بحران را تحمل کنند. هدف آنها این است که تا آن زمان این بحران ها از بین برود. من انتظار دارم که آنها از تحریک آمریكا در منطقه یا بازگشایی تاسیسات و زیرساختهای هستهای خودداری كنند.
آیتالله خامنهای، رهبر عالی ایران، فردی تسلیم نشدنی و سایر مدیران کشور افرادی با اراده و مصمم هستند که با وجود مشکلات اقتصادی طی دو سال آینده (تا پیش از پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ) اوضاع را مدیریت خواهند کرد و بعید به نظر میرسد که تغییری در دولت به وجود آید. ضمن آنکه، این بار کمپین توافقی بینالمللی علیه ایران وجود ندارد. بهطور مثال اتحادیه اروپا سازوکاری را ایجاد کرده که مراودات مالی با ایران ادامه پیدا کند؛ هرچند ایرانیها به فعالیت آن دلخوش نکردهاند.
دونالد ترامپ به دنبال نوعی توافق به سبک کره شمالی با ایران است. او میگوید ایران در حال تغییر است. در میان سیاست مداران ارشد آمریکایی، فشارها برای توافق بهتر با ایران رو به افزایش است. اما چنین چیزی غیرممکن است. ایران حاضر به مذاکره است اما بسته به شرایطی که آن را بپذیرد. چرا که ایران مانند آمریکا تلاش میکند تا از موضع قدرت مذاکره کند. مسئله این است که ایران تنها زمانی رویهاش را تغییر خواهد داد که انتظار دریافت امتیازهای واقعی از آمریکا داشته باشد.
و در عین حال اگر آمریکا از مواضع خود کوتاه نیاید، با خطرات بزرگی مواجه خواهد شد. تقاضای چین، هند و ترکیه برای نفت ایران میتواند به ایجاد کانالهای جایگزین مبادله در تجارت جهانی منجر شود و نهایتاً منجر به کاهش ارزش دلار و ناتوانی ایالاتمتحده در تغییر آن در آینده میشود.
همچنین محاسبات اشتباه یا حتی غرض ورزی خطر جنگ را افزایش میدهد: ایالاتمتحده با شروع یک جنگ و با حمایت برخی کشورهای منطقه میتواند به شکست سیاست خود پاسخ دهد. به نظر میرسد که ترامپ میخواهد از جنگ دیگری در منطقه جلوگیری کند و وقوع یک جنگ دیگر شانس انتخاب دوباره او در انتخابات را به خطر میاندازد.تنها به شرطی که آمریکا رفتار خود در قبال ایران مبنی بر درخواست تغییر رفتار این کشور را تغییر دهد، به این کشور احترام بگذارد و درباره شروط واقعی بخواهد با ایران مذاکره کند، کارساز خواهد بود، همچنین به این شرط که ایران باور کند که این بار تعدیل تحریمهای آمریکا واقعی است میتواند از ایران درباره نوع و برد موشکهایش امتیاز گرفت. یک معامله هستهای احتمالی و عقب نشینیهای منطقهای در ارتباط با حل و فصل صلح در خاورمیانه محتمل میباشد.ایالاتمتحده باید شرایط را برای تغییر رویکرد مهیا سازد، انگلیس بایستی با همکاری فرانسه و آلمان ائتلافی را مانند آنچه در سال 2013 با ایران مذاکره کرد، دوباره ایجاد کند.سیاستهای کنونی آمریکا ممکن است تأثیر نامطلوبی بر این جلسات داشته باشد.
با توجه به اینکه هیچ چشماندازی وجود ندارد که آمریکا بخواهد متحدانش را به طرف خود جلب کند یا اگر ایران را وادار به پذیرش زیادهخواهیهایش کند، ممکن است این جلسات بهجایی نرسد.
نظرات
مرگ بر انگلیس مرگ بر امریکا مرگ بر اسرائیل و پیروانشون در داخل و خارج ایران