به گزارش دیده بان، در شرایطی که هر روز اطلاعاتی از همکاری شرکت متا با صهیونیستها منتشر میشود که نشان میدهد، این شرکت که مالک واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک است ارتباط تنگاتنگی با رژیم صهیونیستی برای شناسایی و ترور فلسطینیها دارد، پای دیگر شرکتهای فناوری مانند مایکروسافت نیز به این رسوایی کشیده شده است. ارتباط ابرشرکتهای فناوری با صهیونیستها فقط مختص متا نیست و اخبار متعددی در خصوص ارتباط دیگر شرکتها با این رژیم از مدتها پیش منتشر شده بود. در گفتوگوی «جوان» با علیرضا عابد مسرورخواه، پژوهشگر مطالعات سایبری واقعیت این همکاریها مورد بررسی قرار گرفته است.
دقیقاً چه اتفاقی در حوزه همکاری رژیم صهیونیستی و شرکتهای فناوری دنیا میافتد؟
اطلاعات زیادی را در این خصوص در رسانههای دنیا دیدهایم و روز به روز هم حجم دادهها در این خصوص در حال زیاد شدن است ولی چیزی که منتشر میشود تنها نوک کوه یخ، درباره میزان همکاری شرکتهای فناوری دنیا با رژیم صهیونیستی است و بیشتر اطلاعات در این خصوص طبقهبندی است که دسترسی هم به آن وجود ندارد و چیزی که رسانهها توانستهاند به آن دسترسی پیدا کنند، خیلی محدود است ولی از همین هم میتوان حدس زد، حجم همکاریها گستردهتر از چیزی است که ما میبینیم.
همکاری اینها در چند حوزه است. یکی در خصوص خدمات مهندسی است که به صهیونیستها میدهند، دیگری خدمات سامانهای بین شرکتها و رژیم صهیونیستی است و دیگری خدمات پردازشی و ذخیرهسازی است. از جمله اطلاعاتی که در خصوص این همکاریها منتشر شده، مربوط به خدمات کلاد شرکت مایکروسافت است که رژیم از این خدمات برای پردازش و ذخیرهسازی دادهها در اوج جنگ و بمباران غزه استفاده کرده و توانسته از طریق این خدمات مدت زمان دسترسی به دادههای خود و حجم پردازشی دادهها را افزایش دهد. از طرف دیگر، هر سه نیروی رژیم صهیونیستی یعنی نیروهای هوایی، دریایی و زمینی آن از این خدمات استفاده کردهاند. البته قبل از اینکه مسئله جنگ اخیر مطرح باشد، این شرکتها با رژیم قراردادهایی داشتند، مثلاً خدمات اداری مانند ایمیل و مدیریت فایل را از قدیم داشتند، اما در این ایام جنگ اخیر، جنبههای جدیدی از همکاری مشخص شد. اکنون اخبار همکاری عمیق یگان ۸۲۰۰ رژیم که به عنوان یک یگان نخبه در حوزه سایبری شناخته میشود و یگان ۸۱ که یگان توسعهدهنده فناوریهای جاسوسی آنهاست با شرکت ابرفناوری بیشتر رو شد.
مایکروسافت به دلیل اینکه از سهامداران اصلی شرکت اپنایآی است، دسترسی به مدل هوش مصنوعی جیپیتیفور را به طور گسترده برای ارتش رژیم فراهم کرد. خدمات آژر آن را در اختیار صهیونیستها قرار داد تا بتواند، هم پردازش و هم ذخیرهسازی بیشتری از دادهها را داشته باشند از طرفی طبق اسنادی که منتشر شده، رژیم حداقل ۱۹ هزار ساعت خدمات پشتیبانی مهندسی از مایکروسافت خریده که ارزش آن حداقل ۱۰ میلیون دلار بوده است. یا گوگل و آمازون قرارداد ۱ /۲ میلیارد دلاری از سال ۲۰۲۱ با ارتش رژیم برای فراهم کردن بسترهای پردازش ابری و هوش مصنوعی منعقد کرده بودند. همچنین پروژه رولینگ استون با همکاری مایکروسافت برای مدیریت جمعیت فلسطینیها و تحرکات آنها در منطقه کرانه باختری اجرا شده و همچنان هم در حال اجراست. همچنین مایکروسافت فناوریهای ارتباطی و پیامرسانی در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده بود که به وسیله یگان اوفک نیروی هوایی رژیم صهیونیستی که مسئول مدیریت بانکهای اطلاعاتی گسترده آنهاست استفاده میشود و با استفاده از فناوریهای پیامرسانی و ارتباطی مایکروسافت، بانک اهداف را استخراج میکند. یا مثلاً یگان ۹۹۰۰ که مسئول جمعآوری اطلاعات بصری رژیم صهیونیستی است، برای تحلیل اطلاعاتی که از تصاویر پهپادها و سایر تجهیزات شناسایی آنها به شکل عکس و ویدئو به دست میآوردند از خدمات پردازشی مایکروسافت استفاده کردند، تا بتوانند این تصاویر را تحلیل کنند.
تأکید میکنم این محدود به یک شرکت فناوری نیست و تقریباً تمام غولهای فناوری با صهیونیستها در این جنگ اخیر کار کردهاند، مثلاً آیبیام، اوراکل و حتی سیسکو و دل سرورهای پردازشی خود را در اختیار ارتش رژیم قرار دادهاند. اخیراً هم اخباری از شرکت متا منتشر شد، مبنی بر اینکه بیش از ۱۰۰ نفر از نظامیان رژیم صهیونیستی یعنی افرادی که در دستگاههای امنیتی یا نظامی رژیم سابقه فعالیت گسترده داشتند را استخدام کرده و به آنها پستهای خیلی کلیدی و حساس را در داخل شرکت متا واگذار کردهاند و متا هم هلدینگ مادری است که واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک را تحت مدیریت دارد. از جمله افراد سرشناس در این بین خانم شیرا اندرسون است که او را به عنوان مدیر سیاستایآی، در شرکت متا منصوب کردند. این فرد و افراد بسیار دیگری در این شرکت هستند که رسماً فارغالتحصیل یگان ۸۲۰۰ رژیم صهیونیستی بودهاند. در مجموع حجم همکاریهای گسترده بین رژیم و شرکتهای ابر فناوری خیلی بیشتر از چیزی است که بتوان در یک گفتوگو به آن پرداخت.
این نظامیان صهیونیست که وارد متا و دیگر شبکههای اجتماعی شدهاند چگونه میتوانند به صهیونیستها کمک کنند؟
ببنید اینها از متن چتهایی که در حال تبادل است یا تصاویر و پستهایی که در ابررسانههای آنها مانند فیسبوک گذاشته میشود، ایونتهایی که در این شبکهها تعریف میشود، کامنتهایی که مردم برای همدیگر میگذارند و ابزارهایی از این دست اطلاعات جمعآوری میکنند. وقتی حجم انبوه این دادهها را پردازش میکنند، اولین اتفاق این است که پروفایل دیجیتال برای هر فردی تعریف میشود. یعنی معلوم میشود هر فرد چه علایقی دارد، به چه آدرسهایی رفتوآمد میکند، کجاست، دوستان و نزدیکان او چه کسانی هستند، با چه افرادی تعامل بیشتری دارد، با چه کسانی روابط خوبی ندارد، به چه چیزهایی علاقه دارد و به چه چیزهایی علاقه ندارد، بعضی از مواقع از تقاطعگیری این اطلاعات دشمنان به چیزهایی میرسند که شاید خود فرد هیچ جایی آن را بیان نکرده باشد. وقتی این پروفایل دیجیتال برای هر فرد تولید شد در مواقعی که لازم است، مثلاً وقتی میخواهند به یک فردی نزدیک شوند، از این پروفایل دیجیتال استفاده میشود، اینکه از چه طریقی میتوان به فرد نزدیک شد و نزدیکان این فرد چه کسانی هستند، چه علایقی دارد، اینکه از چه طریقی میشود او را اغوا یا تهدید کرد، فرد کجاها تردد دارد، چه ساعتهایی بیدار است و چه ساعتهایی خواب است، چه ساعتهایی با چه کسی چه جایی است، اینها اطلاعاتی است که از طریق آن میتوانند، هم برای اهداف امنیتی و اطلاعاتی خود و هم برای اهداف نظامیشان از جمله ترور و کشتار، برنامهریزی دقیقی انجام دهند.
بخش دیگری از اتفاقاتی که در متا میافتد این است که بهدلیل اینکه این شرکت بزرگترین جامعه کاربران را تقریباً در شبکههای اجتماعی جهان تشکیل میدهد، مدیریت افکار عمومی را نیز خیلی راحتتر انجام میدهد. شما میبینید خیلی از مسئولانی که مدیریت محتوا را در متا انجام میدهند سابقه رسمی در دستگاههای نظامی دارند، بدلیل اینکه میتوانند تشخیص دهند انتشار چه محتوایی میتواند چه ادراکی را در مردم ایجاد کند.
این تهدیدات مخصوص ملت ایران است؟
جنگی که ما الان در جهان داریم، فقط مخصوص مردم ایران نیست، الان رژیم صهیونیستی به دلیل نفرتی که نسبت به آن شکل گرفته وارد یک جنگ شناختی گسترده با تمام افکار عمومی جهان شده است، اینها از طریق مدیریت محتوا در شبکههای اجتماعی که سه تا از بزرگترینهای آنها دست متاست به راحتی افکار عمومی جهان را مدیریت میکنند.
یکی از کارهایی که اینها، با ابزار هوش مصنوعی در جنگ اخیر انجام دادند، این بود که یک ابزار هوش مصنوعی به نام لوندر تولید کردند که با استفاده از دادههای پروفایل دیجیتال افراد و بانک اطلاعات افراد را تعریف میکرد، یعنی خود هوش مصنوعی تعیین میکند چه کسانی هدف هستند و باید حذف شوند، کدام یک از این اهدافی که باید حذف شوند، اولویت بالاتری نسبت به بقیه دارند و بعد این ماشین کشتاری که با هوش مصنوعی مدیریت میشد و بانک اهداف را تعیین میکرد، اهداف را مستقیماً به یگانهای عملیاتی ارسال میکرد تا آنها برای حذف آن به روشهای مختلف اقدام کنند. زیرساخت همین ماشین هوش مصنوعی لوندر هم از سوی دادههایی که از شرکت متا استخراج میشد و پردازش آن از سوی زیرساختی که از سوی مایکروسافت، آمازون و گوگل فراهم شده بود انجام میشد. یعنی اگر زیرساخت پردازشی اینها نبود و آن دادههای جمعآوری شده از پروفایل دیجیتال افراد از شبکههای اجتماعی نبود، امکان تولید یک ماشین هوش مصنوعی کشتار مانند لوندر برای رژیم صهیونیستی شاید به این سهولت مطرح نمیشد.
این اخباری که منتشر میشود، چند درصد از اتفاقاتی است که دارد پیش میآید؟
این فقط قله کوه یخی است که اتفاق افتاده و دادههایی است که به شکل آشکار از سوی روزنامهنگاران تحقیقی در سرتاسر عامل افشا شده است. اغلب این افشاگریها را هم خود رسانههای غربی از جمله گاردین و ... که مشهور به کارهای تحقیقی هستند به دست آوردهاند و این چیزی نیست که بگوییم ادعاهای طرفداران جبهه مقاومت یا فلسطین در جهان بوده باشد. بلکه اینها اطلاعاتی است که از سوی خود رسانههای غربی از طریق روشهای روزنامهنگاری تحقیقی بهدست آمده است. سایتهایی مانند درآپ سایت نیوز پروندههای جالبی در این خصوص تولید کردهاند که اگر برای مخاطبان جذاب باشد میتوانند به آنها رجوع کنند. آنها سعی کردهاند حجم عظیمی از دادههای جمعآوری شده را به شکل یک سناریو واحد که جنبههای مختلف همکاری رژیم صهیونیستی و شرکتهای فناوری را نشان میدهد تدوین کنند. البته خروجی اتفاقاتی که در این خصوص افشاگری شده را نیز این روزها به چشم داریم میبینیم و هرچند مثلاً مایکروسافت این جنس همکاری خود با صهیونیستها را تکذیب کرده ولی باورپذیر نیست، چون در صحنه اتفاقاتی دارد میافتد که بزرگتر از آنی است که بتوان تکذیبش کرد.
سجاد آذری
منبع: روزنامه جوان