احیای پان‌ ترکیسم؛ تیری که کمانه کرد

با پیروزی دکتر مسعود پزشکیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، تکاپوی جریان پان‌ترکیسم برای مصادره پیروزی وی وارد مرحله جدیدی شد.

ائتلافی از جریان‌های پان تورانیستی، پان‌ترکیستی و پان آذریستی مستقر در آمریکا، انگلستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه از طریق ترول‌های اینترنتی و ارتش سایبری در فضای مجازی، و با استفاده از برخی از شبکه‌های سرسپرده داخلی، تلاش کردند با قومیتی‌سازی فضای انتخابات، این شخصیت ایرانی را به جریان پان‌ترکیسم پیوند دهند و مصادره کنند.

امروزه، تحت‌تأثیر فتنه پان تورانیسم انگلیسی و با پیمانکاری باکو و آنکارا، هویت پرافتخار آذربایجانی ایرانی، در معرض هجمه بی‌سابقه برای استحاله و تبدیل به هویت «ترکی و تورانی غیرایرانی» قرار دارد. برای نمونه، در انتخابات پیش رو بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات، جریانی متأثر از پان‌ترکیسم تلاش کرد با به کارگیری ظرفیت رسانه‌ای، چنین وانمود کند که پیروزی رئیس جمهور منتخب قومیتی بوده و استان‌های ترک زبان نتیجه انتخابات را رقم زدند.

این در حالی است که حتی در استان‌های ترک زبان جریان‌هایی از آقای پزشکیان حمایت کردند که جریان رقیب پان‌ترک‌ها نیز بودند، از جمله جریان موسوم به ایرانشهری‌ها که با پیشقراولی عباس آخوندی از پزشکیان حمایت کرد. افزون بر این، در استان کردستان که تنها 3 درصد ترک زبان دارد یا گیلان که فقط5 درصد ترک زبان دارد نیز آرای پزشکیان بالاتر بوده است. با توجه به اینکه پزشکیان موفق به کسب ۵۳.۷ درصد از کل آرا شده است، یعنی اختلاف میزان میانگین رأی استان‌های شمال غرب کشور با کل آرا ۱۵.۹ درصد بوده است که این میزان نمی‌تواند تأییدکننده گزاره‌ای به نام رأی قومیتی باشد.

علاوه بر این، بررسی‌های ادوار گذشته انتخابات، حاکی از این است که جریان پان‌ترک در هیچ یک از دوره‌های انتخابات نقش تعیین‌کننده‌ای نداشته؛ بلکه حتی کاندیداهایی در این مناطق آرای بالا را کسب کرده‌اند که اصلاً ترک زبان نبوده‌اند. همین امر خود، مسئله انزوای سیاسی ـ اجتماعی پان‌ترک را واضح‌تر بیان کرد و تیری که می‌خواستند با آن تفرقه ایجاد کنند، کمانه کرد و بیشتر موجب عیان شدن ضعف جریان تجزیه‌طلب شد. امروزه نیز همانگونه که رئیس جمهور منتخب بیان کرده‌اند، تجزیه‌طلبی با هر عنوانی راهی در قاموس دولت چهاردهم ندارد و بزرگنمایی تجزیه‌طلبی با روی کار آمدن دکتر پزشکیان که یک ترک زبان است، القایی بیش نیست. از این رو «علی کریملی» رهبر حزب اپوزیسیون جبهه خلق جمهوری آذربایجان نیز اذعان کرد، با انتخاب پزشکیان نباید انتظار تغییرات بنیادین در ایران را داشت. «ژانا واردانیان» کارشناس ارمنی مسائل ایران نیز گفت که در دوران پزشکیان هیچ تغییر چشمگیری در روابط تهران و ایروان ایجاد نخواهد شد. لذا کارشناسان نیز بر سیاست‌ها و اصول حکمرانی ثابت ایران تأکید داشته و معتقدند این سیاست‌ها با تغییر اشخاص تغییر نمی‌کند.




انتهای متن/

سه شنبه, 02 مرداد 1403 ساعت 12:31

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید