به گزارش دیده بان، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی، پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا در ژانویه ۲۰۲۵، دستور آمادهسازی برای الحاق کرانه باختری اشغالی را صادر کرد.
اسموتریچ در بیانیهای ابراز امیدواری کرد که دولت جدید واشنگتن تلاش رژیم صهیونیستی را برای حاکمیت (اشغال) بر سرزمینهای اشغالی بهرسمیت بشناسد.
اسموتریچ، که خود در شهرکهای غیرقانونی رژیم صهیونیستی اقامت دارد، علاوه بر سمت فعلی خود، در وزارت جنگ این رژیم نیز سمتی دارد که در آنجا بر اداره کرانه باختری اشغالی و شهرکهای آن نظارت میکند.
اسموتریچ در نشست فراکسیون خود در کنست از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بر کامالا هریس استقبال کرد و گفت که به اداره شهرکسازی و بخش مذکور وزارت جنگ دستور داده که مقدمات الحاق را فراهم کنند.
کرانه باختری از سال ۱۹۶۷ تحت اشغال رژیم صهیونیستی بوده است. از آن زمان، شهرکهای رژیم صهیونیستی باوجود غیرقانونی بودن براساس قوانین بینالمللی، گسترش یافتهاند.
اسموتریچ پیش از این اعلام کرده بود که قصد دارد اشغال رژیم صهیونیستی را بر سرزمینهای فلسطینی گسترش داده و ایجاد یک کشور فلسطینی را خنثی کند.
او همچنین تهدید کرده که در صورت مذاکره با حزبالله لبنان برای آتشبس در جبهه شمالی، ائتلاف بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم را بیثبات خواهد کرد.
در همین حال، رسانههای عبریزبان هم اعلام کردند که بنیامین نتانیاهو قصد دارد با روی کار آمدن دونالد ترامپ برای الحاق کرانه باختری اشغالی تلاش کند.
نتانیاهو در سال ۲۰۲۰ برنامهریزی کرد تا شهرکهای صهیونیستنشین را در کرانه باختری و دره اردن براساس طرح بهاصطلاح «صلح خاورمیانه» که ترامپ در ژانویه همان سال اعلام کرد، الحاق کند.
مناطقی که نتانیاهو در آن زمان قصد داشت ضمیمه کند، حدود ۳۰ درصد از کرانه باختری را تشکیل میدهد. با این حال، طرح او تحت فشار بینالمللی راهاندازی نشد.
نظر سازمانهای بینالمللی و قوانین درباره الحاق کرانه باختری
حقوق بینالملل هم کرانه باختری و هم قدس شرقی اشغالی را «سرزمینهای اشغالی» دانسته و تمام فعالیتهای شهرکسازی رژیم صهیونیستی را در آنجا غیرقانونی میداند.
تنشها در سراسر کرانه باختری اشغالی بهدلیل حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه بالا گرفته است. براساس آمارها، از آن زمان تاکنون دستکم ۷۸۰ فلسطینی براثر تیراندازی ارتش رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی به شهادت رسیده و نزدیک به ۶ هزار و ۳۰۰ نفر دیگر مجروح شدهاند.
تشدید تنش بهدنبال نظری تاریخی ازسوی دیوان بینالمللی دادگستری در ماه جولای (تیر/مرداد) است که اشغال چندین دههای سرزمین فلسطین ازسوی رژیم صهیونیستی را «غیرقانونی» اعلام کرد و خواستار تخلیه تمام شهرکهای موجود در کرانه باختری و قدس شرقی اشغالی شد.
پیش از این نیز، دفتر حقوق بشر سازمان ملل با اشاره به حکم دیوان بینالمللی دادگستری، اعلام کرده بود که از گسترش شهرکسازی رژیم صهیونیستی در کرانه باختری اشغالی و اقدامهایی که مغایر با قوانین بینالمللی بوده، نگران است.
گسترش شهرکسازی در کرانه باختری، ازجمله قدس شرقی، با انتقال اخیر اختیارها از ارتش رژیم صهیونیستی به مقامهای غیرنظامی همراه و تسهیل شده است. مقامهای صهیونیست در ۲۹ ماه می (۹ خرداد) اختیارهای اداری مربوط به زمین و شهرکسازی را از کنترل نظامی به غیرنظامیان صهیونیست منتقل کرده و مدیریت کرانه باختری را ادغام کردند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل در گذشته نگرانیهایی را مطرح کرده که انتقال اختیارهای اداری گسترده مربوط به شهرکها و اداره اراضی از مقامهای نظامی به یک اداره غیرنظامی در وزارت جنگ رژیم صهیونیستی میتواند الحاق کرانه باختری را بر خلاف قوانین بینالمللی، ازجمله منشور سازمان ملل، تسهیل کند.
منبع: خبرگزاری میزان