به گزارش دیده بان، درحالی که آتشبس در غزه پس از ۱۵ ماه جنگ همهجانبه در ۱۹ ژانویه (۳۰ دی) اجرا شد، تمام اجزای جامعه از بین رفته و تقریبا غیرقابل زندگی شده بود.
تیمهای پزشکان بدون مرز (MSF) اکنون میتوانند برای ارزیابی نیازهای پزشکی و بشردوستانه از شمال غزه، که پیشتر نظامیان صهیونیست آن را محاصره کرده بودند، بازدید کنند.
سازمان پزشکان بدون مرز با شرح وضعیت در نوار غزه، گفت: وضعیت وحشتناک بوده و چیزی باقی نمانده است؛ همکاران ما دیگر محلههای خود را نمیشناسند، بیمارستانها با خاک یکسان شدهاند و مردم در زیر آوار خانههای خود جان باختهاند و پناهگاهی برای مقابله با شرایط زمستانی وجود ندارد.
وضعیت شمال غزه چگونه است؟
کارولین سگوین، هماهنگکننده اورژانس سازمان پزشکان بدون مرز، گفت: در شمال غزه، سطح تخریب کامل بوده و منطقه به یک سرزمین هموار تبدیل شده است. من هرگز چنین چیزی را در زندگیام ندیده بودم. همکاران فلسطینی ما دیگر قادر به تشخیص محلههای خود نیستند.
سگوین اضافه کرد: قبلا در شهر غزه از سطح ویرانی شوکه شده بودیم، اما سپس به سمت شمال و جبالیا رفتیم و نتوانستیم یک کلمه بگوییم. هیچ چیز دیگری در آنجا بهغیر از ویرانهها باقی نمانده است.
وضعیت نظام سلامت غزه چگونه است؟
دیگر سیستم بهداشتی در شمال غزه وجود ندارد. بیمارستان کمالعدوان ویران شده، درحالی که بیمارستانهای الشفاء، العوده و اندونزیایی آسیب جدی دیدهاند و تنها بخشی از آنها کار میکنند. در بیمارستان اندونزیایی بهنظر میرسید که همه دستگاههای پزشکی بهطور عمدی نابود شدهاند. نظامیان صهیونیست دستگاهها را یک به یک تکه تکه کردند تا مطمئن شوند که دیگر نمیتوان مراقبتهای پزشکی ارائه کرد.
سازمان پزشکان بدون مرز نوشت: باید پرسید انگیزه چنین اقدامی چیست؟ این دستگاهها برای نجات جان مردم، مادران، پدران، کودکان ساخته شدهاند. دیدن وضعیت این بیمارستانها نگرانکننده است.
ارائه مراقبتهای پزشکی در مقایسه با نیازهای صدها هزار نفری که در این منطقه زندگی میکنند، تا حد زیادی ناکافی است. به عنوان نمونه، بین شمال غزه و شهر غزه، تنها ۶ تخت مراقبتهای ویژه کودکان وجود دارد؛ این میزان پیش از جنگ ۱۵۰ تخت بود. همچنین تعداد تختهای بیمارستانی بیماران از ۲ هزار ظرفیت به ۳۵۰ ظرفیت کاهش یافته است.
ورود کم کمکهای بشردوستانه
جریان تدارکات حیاتی از زمان آتشبس بهبود یافته، اما سطح نیاز به قدری بالاست که مردم غزه هنوز اقلام اولیه را در اختیار ندارند. نیاز به غذا، آب، چادر و سرپناه در این منطقه حیاتی است.
کمبود آب با توجه به سطح بالای آسیب به تاسیسات آبی و بهدلیل قرار گرفتن آنها در مکانهای غیرقابل دسترس در مناطق حائل یک چالش واقعی است. گروههای سازمان پزشکان بدون مرز فعالیتهای حملونقل آب را در جبالیا و بیتحانون آغاز کردهاند و تاسیسات آسیبدیده را تعمیر میکنند؛ اما این یک راه حل موقت است و برای نیازهای گسترده کافی نیست.
پس از گذشت ۴ هفته از اجرای آتشبس، هنوز شاهد افزایش توزیع کمکهای بشردوستانه مورد نیاز در شمال غزه نیستیم. جامعه بشردوستانه در ارائه خدمات ضروری به افرادی که نیاز مبرم به حمایتهای بشردوستانه و پزشکی دارند، کوتاهی میکند. هم رژیم صهیونیستی و هم بازیگران بینالمللی باید بهطور فوری از تحویل تجهیزات ضروری مانند سرپناه و غذا اطمینان حاصل کنند و ظرفیتهای توزیع آن را افزایش دهند.
منبع: خبرگزاری میزان