یادداشت
واکاوی طرح ترامپ برای کوچاندن اجباری مردم غزه از منظر حقوق بین‌الملل

کوچاندن اجباری افراد از وطن خود در نظام بین‌المللی ازجمله رفتار‌هایی است که حقوق بشر را نقض می‌کند.

به گزارش دیده بان، کارشناس حقوق بین‌الملل در یادداشتی برای خبرگزاری میزان موضوع طرح دونالد ترامپ را برای کوچاندن اجباری مردم غزه مورد بررسی قرار داد.

متن یادداشت به شرح زیر است:

کوچاندن اجباری افراد از وطن خود در نظام بین‌المللی ازجمله رفتار‌هایی است که حقوق بشر را نقض می‌کند؛ اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل، میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی جرائم علیه بشریت را به‌عنوان اعمال خاصی تعریف می‌کنند که به‌عنوان جزئی از یک اقدام نظام‌مند یا گسترده نسبت به یک جمعیت غیرنظامی با علم به آن ارتکاب یافته باشد.

کنار همه پرونده‌هایی که درمورد کوچ اجباری در دنیا وجود دارد، مسئله فلسطین و به‌ویژه غزه را می‌توان شدیدترین و طولانی‌ترین مورد دانست. غزه، نوار باریک ساحلی در شرق مدیترانه است که به‌دلیل تاریخچه‌ای طولانی از حمله‌های متجاوزانه صهیونیست‌ها یکی از بحران‌زاترین مناطق جهان به شمار می‌رود. این وضعیت به نقض‌های مکرر حقوق بشر منجر شده که یکی از آنها کوچ اجباری میلیون‌ها نفر از ساکنان آن در درون و همچنین به بیرون از این باریکه است.

رئیس‌جمهور آمریکا پیش‌تر اعلام کرده بود که غزه در عمل به مکان ویران شده‌ای تبدیل شده، به‌همین دلیل بهتر است برخی از کشور‌های عربی همکاری کنند و برای کسانی که ممکن است منتقل شوند، مسکنی در مکان دیگر ساخته شود. ترامپ به صراحت اعلام کرده بود که از مصر، اردن و سایر کشور‌های عربی می‌خواهد که میزبان تعداد بیشتری از آوارگان فلسطینی شوند تا امکان پاکسازی نوار غزه که جنگ آن را ویران کرده، فراهم شود.

این پیشنهاد با مخالفت شدید اردن و مصر و مردم فلسطین همراه شد، زیرا آن را گامی برای کوچ اجباری فلسطینیان توصیف کردند.

سخنگوی سازمان ملل، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: ما با هر طرحی که به جابجایی اجباری فلسطینی‌ها از غزه یا هرگونه پاک‌سازی نژادی منجر شود، مخالفیم.

در همین حال، جنبش حماس نیز با صدور بیانیه‌ای ضمن ستایش از مواضع کشور‌های عربی در رد این پیشنهاد، اعلام کرد: ما همچنان بر حق مردم فلسطین برای ماندن در سرزمین خود تاکید داریم و با هرگونه انتقال یا تبعید مخالفیم.

سامی ابوزهری، از سران جنبش حماس طی سخنانی اعلام کرد: اظهارات مکرر رئیس‌جمهور آمریکا درباره کوچ اجباری مردم غزه به بهانه‌هایی همچون بازسازی نوار غزه، در چارچوب اصرار بیشتر آمریکا برای مشارکت در جنایات علیه مردم فلسطین است.

ابوزهری همچنین گفت: این پروژه‌ها بی‌ارزش و بی‌نتیجه هستند و آنچه که رژیم اشغالگر صهیونیستی با زور نتوانست به دست بیاورد، با بازی‌های سیاسی نیز کسب نخواهد کرد.

عباسعلی رهبر

 

منبع: خبرگزاری میزان

 

منبع: عباسعلی رهبر




انتهای متن/

سه شنبه, 16 بهمن 1403 ساعت 10:57

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید