به گزارش دیده بان، نوار غزه بر اثر حملههای مداوم رژیم صهیونیستی به ویرانه تبدیل شده و از این رو، وظیفه بازسازی این منطقه محصور فلسطین یکی از مهمترین تلاشهای بازسازی در تاریخ مدرن خواهد بود.
حملهها و بمبارانهای هوایی مداوم رژیم صهیونیستی از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲)، زیرساختهای غزه را تخریب کرده و ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان آن را با رنج و ویرانی فاجعهباری روبهرو کرده است.
نظامیان صهیونیستی بیش از ۱۵۷ هزار فلسطینی را که بیشتر آنها زن و کودک بودند، به شهادت رسانده یا مجروح کرده و هزاران خانه، مدرسه و بیمارستان را به ویرانه تبدیل کردهاند.
اکنون، پس از توافقنامه آتشبس اخیر میان رژیم صهیونیستی و مقاومت، توجه جهانی به چالش بازسازی غزه معطوف شده است.
مرحله سوم این توافق بازسازی غزه تحت نظارت چندین کشور و کارشناسان هشدار میدهند که راه پیش رو مملو از موانع پیچیده است.
مقیاس تخریب در غزه
نوار غزه با تنها ۳۶۰ کیلومتر مربع (۱۳۹ مایل مربع)، ویرانیهایی را متحمل شده که یادآور ویرانگرترین رویدادهای زمان جنگ یعنی بمباران درسدن در جنگ جهانی دوم یا بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی است.
ارزیابی خسارتهای مرکز ماهوارهای سازمان ملل (UNOSAT) در ماه سپتامبر (شهریور/مهر) گزارش کرد که دوسوم تمام سازههای غزه آسیب دیدهاند.
ساختمانهای آسیبدیده در نوار غزه، در مجموع بیش از ۱۶۳ هزار ساختمان (۶۶ درصد از مجموع ساختمانهای غزه) را تشکیل میدهند. این آمار شامل ۵۲ هزار و ۵۶۴ سازه تخریبشده، حدود ۱۹ هزار سازه بهشدت آسیبدیده، بیش از ۳۵ هزار سازه احتمالا آسیبدیده و بیش از ۵۶ هزار سازه با آسیب متوسط است.
ارزیابی مرکز ماهوارهای سازمان ملل در ماه سپتامبر، غزه را بهعنوان بدترین منطقه آسیب دیده با ۴۶ هزار و ۳۷۰ سازه تحت تاثیر طبقهبندی کرد.
بالاکریشنان راجاگوپال، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور مسکن بهطور جداگانه گفته است که بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد از موجودی مسکن غزه از بین رفته است. در شمال غزه، این رقم به ۸۲ درصد افزایش یافته است.
شورای پناهندگان نروژی (NRC) گزارش میکند که از هر ۱۰ خانه در غزه، ۹ خانه در کنار زیرساختهای حیاتی مانند بیمارستانها، مدارس و تاسیسات آبی، آسیبدیده یا بهطور کامل ویران شدهاند.
هزینهها، زمان و محاصره
هزینههای مالی بازسازی غزه بسیار زیاد خواهد بود.
دفتر منطقهای کشورهای عربی برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) در ماه سپتامبر (شهریور/مهر) کل هزینه بازسازی را بیش از ۴۰ میلیارد دلار پیشبینی کرد.
مرحله بازیابی اولیه به تنهایی (متمرکز بر بازسازی خدمات اساسی و زیرساختها) انتظار میرود بین ۲ تا ۳ میلیارد دلار هزینه داشته باشد و ۳ تا ۵ سال طول بکشد.
در همین حال، نهاد تجارت و توسعه سازمان ملل خسارت فیزیکی به زیرساختهای غزه را تا پایان ژانویه ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۳) ۱۸.۵ میلیارد دلار تخمین زد که این رقم ۷ برابر بیشتر از کل تولید ناخالص داخلی غزه در سال ۲۰۲۲ است.
براساس تحلیلهای مختلف، بازسازی غزه میتواند چندین نسل طول بکشد.
راجاگوپال، کارشناس سازمان ملل، تخمین زده است که بازسازی در شرایط کنونی بهدلیل ادامه اشغال و محاصره ممکن است تا ۸۰ سال طول بکشد.
حتی تحت یک سناریوی خوشبینانه، برنامه توسعه سازمان ملل پیشبینی میکند که بازسازی مسکن در غزه به تنهایی تا سال ۲۰۴۰ طول خواهد کشید.
این برآورد برای بازسازی بیمارستانها، مدارس، نیروگاهها و سیستمهای آب در نظر گرفته نمیشود.
کارشناسان توافق دارند که بازسازی غزه بهدلیل محاصره رژیم صهیونیستی که ورود مصالح ساختمانی ضروری را محدود میکند، بهشدت با مانع مواجه خواهد شد.
شکست با وجود ارتکاب انواع جنایت جنگی
کارشناسان معتقدند که رژیم صهیونیستی درحالی مجبور شد تن به آتشبس غزه دهد که از زمان آغاز جنگ انواع جنایت را علیه این باریکه مرتکب شد.
ازجمله این جنایتها میتوان به هدف قرار دادن آوارگان، امدادگران، بیمارستانها و مراکز درمانی، خبرنگاران و اردوگاههای آوارگان اشاره کرد.
اما کارشناسان اذعان میکنند که رژیم صهیونیستی در طول مدت جنگ خود در غزه به اهداف مشخصشده خود در قبال غزه دست نیافت و بنابراین این رژیم طرف بازنده جنگ بوده است.
جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه درحدی زیاد بوده که دیگر قابل انکار نیست؛ پروندههای بسیاری علیه نظامیان رژیم صهیونیستی در محاکم و کشورهای مختلف تشکیل شده است؛ طراحان این شکایتها که بهطور عمده از اعضای گروههای حقوق بشری هستند، خواهان بازداشت، محاکمه و پاسخگو کردن این افراد به اتهامهای مربوط به جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت هستند.
مواجهه رژیم صهیونیستی با پروندههای حقوقی
رژیم اشغالگر با یک پرونده نسلکشی در دیوان بینالمللی دادگستری مواجه است، در حالی که دیوان بینالمللی کیفری نیز حکم بازداشت را علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژیم صادر کرده است.
در همین حال، گروهی از وکلای بینالمللی علیه ۲ مقام صهیونیست بهدلیل نظارت مستقیم بر اجرای سیاست محاصره شدید غزه در طول جنگ و اتهام استفاده از گرسنگی بهعنوان روشی برای جنگ شکایتی را به دیوان بینالمللی کیفری (ICC) ارائه کردند.
براساس متن دادخواست، آنچه این ۲ مقام انجام دادهاند، براساس اساسنامه رم بهعنوان عنصری از جنایت نسلکشی، جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت تلقی میشود.
این شکایت علیه غسان علیان، هماهنگکننده فعالیتهای کابینه صهیونیستی در سرزمینهای فلسطین (COGAT) و الاد گورن، یک فرمانده نظامی صهیونیست تنظیم شده است.
منبع: خبرگزاری میزان